Komšić i Džaferović: Trebamo se okrenuti pozitivnim procesima

- in BiH, Izdvojeno
623

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH te poručili da se svi trebaju okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji, ekonomskom razvoju i integraciji u Evropsku uniju i NATO.

Član Predsjedništva Komšić podsjetio je da je prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH te da su najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bh. građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili tu državnost.

Uradili su to, dodao je Komšić, na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.

Istakao je da su predvodnici tadašnje narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora.

– Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina, u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes – poručio je Komšić.

Dodao je da tadašnja generacija bh. antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla te da podnesene žrtve svjedoče i da će zauvijek će svjedočiti civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih, učinjen.

– Iz tog civilizacijskog podviga i danas možemo izvući pouke. Budućnost BiH nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, morat ćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bi sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve – podvukao je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da to može biti učinjeno te da generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti.

– Ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo, nadu u domovinu BiH, državu jednakopravnih građana i naroda – kazao je Komšić.

Uvjeren je da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susreće, kreće u dobrom pravcu, a to je članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

– Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi, ali neće uspjeti. Većina građana BiH vjeruje u ispravnost tog puta, jer znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina – istakao je Komšić.

Upravo te dvije alijanse, smatra on, nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe te da je priključivanje BiH njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

– Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati – zaključio je Komšić u obraćanju.

Član Predsjedništva BiH Džaferović istakao je da je 25. novembar poseban datum koji simbolizira najviše vrijednosti.

Naglasio je da je na historijskom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, donesena odluka o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine te da je potvrđen njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

– Na temeljima antifašističke borbe, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, Bosna i Hercegovina se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija – poručio je Džferović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana obilježeno i 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ravnopravnost proklamirana na ZAVNOBIH-u potvrđena je i dejtonskim Ustavom BiH, po kojem narodi i građani trebaju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Ovaj princip nažalost nije implementiran te postoji snažna diskriminacija, naročito kada su pitanju povratnička populacija i nacionalne manjine – poručio je Džaferović.

Naglasio je da je potrebno osigurati ravnopravnost svakom čovjeku, na svakom pedlju ove zemlje.

Remetilačke ideologije i politike podjela, kazao je Džaferović, moraju biti nadvladane, jer građani BiH iz reda svih naroda ne žele ambijent u kojem se neprestano generišu tenzije.

– Trebamo se okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji naše države, njenom ekonomskom razvoju i integraciji u Evropu uniju i NATO savez. To je u interesu svih naroda i građana BiH, i vjerujem da to vrijeme dolazi – zaključio je član Predsjedništva BiH Džaferović.

(slon.ba)