CIK: Iz dijaspore su važeći samo glasovi pristigli do 25. novembra

- in BiH, Izdvojeno
720

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno, jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz dijaspore istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. novembra. Šta sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli glasati, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

“Radilo se o tome da naši državljani do 15. novembra nisu ni dobili materijale i tu je nastala opšta zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa”, kaže ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić za BHRT.

Iako su tako brojni državljani BiH oštećeni s obzirom na to da im je glasački materijal stigao prekasno, iz CIK-a smatraju da su uradili sve, ali da nemaju rješenje ni odgovor na pitanje kako je moguće da građani budu uskraćeni za pravo glasa.

Pandemija koronavirusa je usporila pošiljke s glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

“Omogućili smo biračima u prekookeanskim zemljama i nekim evropskim zemljama za koje je identifikovana blokada u poštanskom saobraćaju, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kovertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz dijaspore. Traže od CIK-a dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registrovan, na kraju bio i prihvaćen.

Iz CIK-a kažu da su primili više od 62 hiljade pošiljki, a da oko 13 hiljada nije preuzeto.

Odziv birača je oko 60 posto u odnosu na broj registrovanih za glasanje putem pošte, za što u CIK-u smatraju da je u rangu s ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

(klix.ba)