Dok se Evropa zatvara, u BiH počelo skijanje

- in BiH, Izdvojeno
785

Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.

Na Jahorini je u nedjelj otvorena skijaška sezona nakon što je uporabom sustava za stvaranje umjetnog snijega osposobljena staza “Poljice” koja bi trebala biti na raspolaganju skijašima kako za dnevno tako i za noćno skijanje a ostale staze otvarat će postupno, ovisno o snježnim padalinama, prenosi HINA.

U upravi Olimpijskog centra “Jahorina” nadaju se kako će ove godine, privući veliki broj skijaša posebice nakon najava da će popularna skijališta diljem Europe ostati zatvorena barem do 10. siječnja.

“Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se događa da ljudi koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji rezerviraju smještaj na Jahorini i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je booking ove godine nego prošle”, kazala je za Hinu Sanja Ćeremidžić, glasnogovornica OC Jahorina.

U toj tvrtki računaju da će im u popunjavanju svih kapaciteta pomoći i to što nude “korona garanciju” za kupljene karte za skijališta.

To znači da će u slučaju zatvaranja granica ili zaraze gosta koronavirusom on moći otkazati korištenje kupljene ski-karte i prenijeti je u sezonu 2021./22. ili pak dobiti povrat 80 posto od uplaćenog iznosa.

Dnevna skijaška karta na Jahorini za odrasle u top sezoni je oko 200 kuna a tjedna 900.

Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su da neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi kontroliranja širenja pandemije s obzirom na to da postojeće daju rezultate pa na popularnim skijaškim odredištima u toj zemlji računaju da će dodatno privući posjetitelje prije svega iz susjednih zemalja.

Na skijalištima će ipak vrijediti posebne mjere a one podrazumijevaju ograničavanje broja osoba u gondolama i sjedežnicama, razmak u redovima i obvezu nošenja zaštitnih maski osim na stazama. Provodit će se redovita dezinfekcija a u ugostiteljskim će objektima na planini vrijediti mjere kao i drugdje. Bitna je razlika u odnosu na prethodne godine i to što neće biti masovnih zabava uz glazbu po kojima je Jahorina također postala poznata.

Skijalištima na Bjelašnici i Igmanu upravlja druga tvrtka pod nazivom ZOI ‘94 no i tamo su pripremili slične mjere.

Na Bjelašnici je skijašima na raspolaganju tek jedna sjedežnica sa šest sjedala i jedna s dva sjedala te nekoliko ski-liftova pa posebice vikendima zna biti ogromna gužva.

U ZOI ‘84 planiraju dozvoliti tri umjesto po šest osoba na klupama sjedežnice a za ponašanje u zatvorenim prostorima vrijede mjere koj su na snazi i drugdje – maske, distanca, dezinfekcija ruku.

Nude nešto povoljnije cijene skijanja pa se dnevna karta u vrhu sezone tamo može dobiti za 160 kuna dok sedmodnevna staje 860 kuna.

Još su niže cijene ski karata na Vlašiću u središnjoj Bosni koji je i ranije bio privlačno odredište za brojne posjetitelje iz Hrvatske, a na turiste, posebice iz Dalmacije, kao i svih proteklih godina tijekom skijaške sezone računaju i na Kupresu.

(rtv.slon.ba)