Film „Sa druge strane medalje“ u čast najmanjim herojima koji su izgubili borbu sa rakom

- in BiH, Izdvojeno
896

Mnoge su tabu teme prisutne u bh.društvu. Često puta čujemo: „Šuti, gluho bilo!“. Često puta se baš naši roditelji nađu pred zidom ugušenih riječi koje su im trebale donijeti olakšanje. A najčešće se sa tabuima, šutnjom, nenamjernim nerazumijevanjem i društvenom tišinom susretnu tugujući roditelji, oni čije dijete nije preživjelo maligno oboljenje. Onda kada su im riječi i podrška najpotrebniji oni izostaju, jer mi smo društvo koje ne zna reagovati u takvim situacijama.

 

“Upravo da bismo rušili te tabue, da bismo probudili svijest bh.društva o potrebama i željama tugujućih roditelja, da bismo odali počast najmanjim herojima koji nisu više s nama, a na inicijativu jedne takve prehrabre majke Tanje Kišić i režiserke Aide Kauković uz podršku Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, nastao je film „Sa druge strane medalje“”, stoji u saopštenju iz Udruženja. 

Premijera ovog filma je održana dvije noći zaredom, 28. i 29. novembra u kino sali Općine Novi Grad gdje je priliku da pogleda film imalo 60 ljudi, jer se poštovao dozvoljeni broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru po epidemiološkim mjerama. Čuli smo 60 uzdaha, isto toliko suza i poslije projekcije mogli su se osjetiti razumijevanje i empatija u zraku. Pogođena,  osviještena i obogaćena publika dala je najvišu ocjenu za film.

“Raduju nas dobar feedback na ovako bitne projekte, jer je upravo to cilj. Da pričamo o najtežim temama, jer tugujući roditelji imaju potrebu da pričaju, a to je još uvijek tabu tema. Imaju potrebu da se njihova djeca spominju i da ne budu zaboravljena. Upravo je ovaj film i svojevrstan tribute svim malih i velikim herojima koji su nas prerano napustili nakon jedne teške i mukotrpne borbe. On je tribute svim roditeljima koji su ostali iza njih”, izjavili su Udruženja.