Pada vlada u TK: Sakupljeno 18 potpisa

- in Izdvojeno, Kanton
655

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) od jutros su zvanično spremni za podnošenje zahtjeva koji se odnosi na smjenu Vlade TK.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, svi potpisi su jutros stavljeni na papir, a tokom dana bi Skupštini TK zvanično trebao biti upućen zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj će ministri i kantonalni premijer Denijal Tulumović biti smijenjeni.

Veliku ulogu u podnošenju zahtjeva za smjenu aktuelne vlade imaju dva zastupnika SBB-a koji je trenutno u vlasti, a kako nam je potvrđeno iz ove stranke, izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu dat će na osnovu instrukcije s višeg stranačkog nivoa.

“Postojale su određene indicije i javnost je vjerovatno pretpostavljala da će do toga doći još u vremenu kada je predsjednik Fahrudin Radončić dao ostavku na mjesto ministra sigurnosti. Naši glasači su tražili da napustimo koaliciju sa SDA, što će se desiti u Tuzlanskom, Sarajevskom i ostalim kantonima“, kazala je za Klix.ba Lejla Vuković, zastupnica u Skupštini TK iz SBB-a.

Priča o tome da je koalicija u Tuzlanskom kantonu, koju su tada činili SDA, SBB, DF, Socijaldemokrati BiH i Stranka za BiH, nestabilna počela se kristalisati nakon smjene dva ministra – Sulejmana Brkića i Admira Hrustanovića, a koju je na prijedlog opozicije podržao i SBB.

Ova priča o nefunkcionisanju skupštinske većine medijski prostor punila je i prethodnih dana, a posebno je isticano to da je SBB na izlaznim vratima, što se na kraju i potvrdilo.

Vuković nam je kazala da SBB u koaliciji u Tuzlanskom kantonu nikada nije postavljao ultimatume, posebno kada je riječ o funkcijama i imenovanjima.

“Što se tiče tih stvari, nismo nikada imali problema, isključivo jer nismo insistirali. Pratili smo kako ostali nivoi vlasti rade, pokušavali smo da sarađujemo, međutim, ovdje je puklo na višim nivoima i to se spušta na sve niže”, naglasila je Vuković.

Priču o smjeni aktuelne vlade ranije su najavili iz SDP-a i PDA, naglasivši će to biti provedeno nakon održavanja lokalnih izbora.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, razlozi za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona su nedovoljan angažman za bolje uslove života građana, koruptivne afere i neustavne odluke koje se vezuju za nepoštivanje mišljenja Ustavnog suda FBiH po kojem je vlada neustavna jer nema ministra Hrvata.