“Sretno”: Danas se obilježava Dan rudara

- in Izdvojeno, Vijesti
1298

Širom BiH danas se obilježava 21. decembra- Dan rudara u znak sjećanja na događaje na Husinu 1920. godine, kada su rudari, zbog katastrofalnih uslova rada i malih plata počeli štrajk, a 21. decembra žandari su jakim snagama pokušali ugušiti rudarsko nezadovoljstvo.

Sve to dešavalo se prije 100 godina, odnosno od 21. do 28. decembra 1920.

Tako je prije 100 godina sedam hiljada rudara branilo svoja radnička prava od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. U znak sjećanja na učesnike bune jučer je vijenac položen na spomenik rudarima Husinske bune na Husinu, te na spomenik rudarima u parku kod BKC-a.

Brojni sadržaji planirani su i za danas, kada će biti upriličen okrugli sto ”socijalna nepravda u politici” u Centru za kulturu. Potom će biti otkrivena tabla na objektu koji je izgrađen na mjestu i po uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki, u kojem je decembra 1920, godine sindikat rudara donio Odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i otvaranje stalne postavke Muzeja istočne Bosne u Tuzli, pod nazivom „Naša Kreka“. A  21. decembar, osim što je Dan rudara, to je dan kada Rudarsko-geološko-građevinski fakultet slavi 60 godina postojanja.

Utvrđeni program završava naučnom konferencijom ”100 godina Husinske bune” u Međunarodnoj galeriji portreta. O Husinskoj buni su prepričavane priče, pisani tekstovi, kao i pjesme; narodna pjesma Konjuh planinom inspirisana je Husinskom bunom. Tih hrabrih i poštenih ljudi, kažu organizatori obilježavanja, moramo se sjećati jer su dali veliki zalog za budućnost.

Svim rudarima želimo mnogo sreće u radu, ali i bolje uslove rada  kako bi njihova sigurnost bila na prvom mjestu. Sretno. 

(slon.ba/Studiod.ba)