Srebrenik se oprostio od kapetana Ibre

- in Kanton
1006

Srebrenik se jučer oprostio od legendarnog ratnog komandanta i “Zlatnog ljiljana” Ibrahima Salihovića koji je preminuo nakon duže i teške bolesti.

Komemoracija na kojoj su o herojstvu i ogromnom doprinosu Ibre kapetana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu govorili njegovi saborci, održana je u Domu kulture u Srebreniku, uz prisustvo velikog broja građana, bivših boraca, familije i prijatelja.

Dženaza namaz i ukop, uz prisustvo velikog broja ljudi i uz počasnu salvu  pripadnika Oružanih snaga BiH obavljeni su na gradskom groblju Grabovci. Zbog dženaze legendarnom komandantu, gradonačelnik Srebrenika jučerašnji dan je proglasio Danom žalosti.

Komemoraciju Ibri kapetanu pogledajte OVDJE

Ibrahim Salihović je rođen rođen je 25.05.1956. godine u mjestu Sladna, Grad Srebrenik. Kao aktivno vojno lice radio je u bivšoj JNA do izbijanja agresije na RBIH, kada se priključio pokretu otpora na području Općine Srebrenik.

Formiranjem 21 pješadijske, a kasnije 212 brdske brigade Srebrenik postavljen je na dužnost komandanta III bataljona. U aprilu mjesecu 1993. godine postavljen je na dužnost načelnika štaba, ujedno i zamjenika komandanta 212 brdske brigade. U septembru 1994. godine formiranjem manevarskog bataljona 212. brdske brigade obavljao je dužnost komandanta iste. Formiranjem 211 oslobodilačke brigade II-og Korpusa ARBiH u martu 1995. godine, postavljen je za komandanta brigade i na toj dužnosti ostao do okončanja rata.

Za ličnu hrabrost i ukupan doprinos u toku Odbrambeno oslobodilačkog rata 29.09.1993. godine, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“. Penzionisan je 2004. godine u činu pukovnika VFBiH, bio je i vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenik kao i ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

 

Podijeli sa ljubavlju