26. godišnjica masakra na Kapiji: Vrijeme prolazi, krivac i dalje na slobodi

- in Izdvojeno
650

Prije tačno 26 godina u Tuzli se dogodio najteži zločin nad civilima, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja s planine Ozren ubijena 71 osoba, a ranjeno njih više od 200. Vrijeme prolazi, bol ne jenjava, a osuđeni krivac je i dalje na slobodi.

Dvadeset i peti maj u Tuzli se do ratnih razaranja obilježavao kao Dan mladosti, a prije tačno 26 godina tu tradiciju je prekinuo jedan od najtežih zločina nad civilima.

Naime, 25. maja 1995. godine u večernjim satima brojni Tuzlaci odlučili su prošetati užom gradskom jezgrom, ne sluteći da je za većinu njih to nažalost posljednji izlazak iz kuće.

Granatu ispalili u 20 sati i 55 minuta

Tačno u 20 sati i 55 minuta sa srpskih položaja s planine Ozren na Tuzlansku kapiju ispaljena je granata koja je ubila 71 osobu, a njih više od 200 je teže ili lakše ranila.

Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih našao skupa sa svojim roditeljima.

Još jedan tužni 25. maj osvanuo je u Tuzli, a suze majki, očeva, braće, sestara, rođaka i komšija kvase nadgrobne spomenike ubijenih koji su svoj vječni smiraj pronašli u Aleji mladosti u kompleksu Slana banja.

Osim smrti njihovih najmilijih, već više od dvije decenije neprekidno ih boli i spoznaja da krivac za masakr vrijeme ne provodi iza zatvorskih zidova.

Od ranije je poznato da je za ovaj zločin na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina pravosnažno osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, shodno nepobitnoj činjenici da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Međutim, od 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, trenutno ne može biti izručen našoj zemlji, jer ima srbijansko državljanstvo.

Ali, kaznu može služiti u Srbiji, jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum s BiH, koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što još nije učinjeno.

Krivac još neće odgovarati

Shodno trenutnim prilikama, Đukić još neće odgovarati za zločin počinjen na Kapiji jer, prema tvrdnjama sudskih vještaka iz Srbije, za pojavljivanje pred sudom u Beogradu “nije sposoban zbog psihičkih problema”.

U medicinskom izvještaju se dalje dodaje da Đukić pred vijeće pravosudne institucije u Srbiji neće moći prije septembra 2021. godine, kada bi ponovo trebalo izvršiti procjenu.

Inače, Viši sud u Beogradu već skoro tri godine odgađa odluku u predmetu Đukić, s uporištem da je on u januaru 2018. godine primljen u Kliniku za psihijatriju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, zbog psihičkih problema.

S druge strane, na dan kada Tuzla plače, u skladu s epidemiološkim prilikama bit će upriličen program obilježavanja godišnjice masakra.

Prema protokolu, u 11 sati roditelji poginulih, predstavnici gradske i kantonalne vlasti te članovi udruženja položit će cvijeće u Aleji mladosti. Sat kasnije na Kapiji je planiran komemorativni skup, a u 20 sati i 55 minuta oglasit će se sirena za uzbunu.

“Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite (fizička distanca, zaštitna maska i ograničen broj osoba u grupi)”, apelirali su iz Gradske uprave Tuzle, istaknuvši da 25. maj predstavlja jedan od najtežih dana u historiji grada.

Ubijeni na Tuzlanskoj kapiji (Foto: Gradska uprava Tuzle)
Ubijeni na Tuzlanskoj kapiji (Foto: Gradska uprava Tuzle)

 

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. smrtno su stradali Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević i Amira Mehinović.

Poginuli su i Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abuismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović te Nenad Marković.

Agresorska granata usmrtila je još i Hamdiju Hakića, Petra Stjepanovića, Elvisa Alagića, Lejlu Atiković, Armina Šišića, Rusmira Ponjavića, Alema Hidanovića, Zadu Dedić, Vanju Kurbegović, Jelenu Stojičić, Hasanu Hrustanović, Agu Hadžića, Selmu Čauševića, Nešeta Mujanovića, Adrijanu Milić, Samira Čirka, Muriu Fatušić, Elvira Murselovića, Adnana Saimovića, Jasminku Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.

Odlukom Kantonalne vlade od 2016. godine 25. maj je proglašen Danom žalosti u Tuzlanskom kantonu.