26. godišnjica genocida u Srebrenici: Marš mira’ mijenja naziv u ‘Marš sjećanja’ na žrtve genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica?

- in BiH, Izdvojeno
582

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. Jula 1995. godine, 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Na sastanku je, između ostalog, predstavljen izvještaj o radu pododbora između dvije sjednice, te je razmatran i Nacrt programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

“Pripreme oko obilježavanja godišnjice idu, i nema nikakvih problema. Danas smo usvojili i Nacrt programa koji će da pređe u konačni program obilježavanja na sljedećem sastanku koji će biti zakazan između 15. i 20. juna. Na ovom sastanku smo uglavnom napravili konture obilježavanja 26. godišnjice. I ove godine, kao i prošle, imamo situaciju da pandemija koronavirusa utiče na obilježavanje. Međutim, mi ćemo se usmjeravati i određivati prema mjerama. Kada je Marš mira u pitanju, ići će redovne prijave, a vidjećemo kakve će biti mjere”, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica iz jula 1995.

Na današnjem sastanku govorilo se i o promjeni naziva “Marša mira” u “Marš sjećanja”, javlja Anadolu Agency.

“Imamo inicijativu preživjelih da se mjenja naziv ‘Marš mira’ u ‘Marš sjećanja’ na žrtve genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica. Razmatrali smo to pitanje, i došli smo do zaključka da je to dobra inicijativa, pozdravljamo je, ali da je došla dosta kasno, da treba vremena da bi inicijativu stavili u proceduru i donijeli konačnu odluku”, rekao je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, smatra da se mora “snažnije čuti glas preživjelih žrtava genocida”.

“Ova godišnjica treba da bude posvećena majkama, žrtvama, djeci, djeci koja su se rađala poslije smrti svojih očeva. Moramo djeci pružiti priliku da izraze šta nose u sebi, a to je Srebrenica danas, juče i sutra”, rekla je Subašić.