U Tuzli upriličena izložba fotografija pod nazivom „Borba nane Fate“

- in Kanton
538

„Borba nane Fate“ naziv je izložbe fotografija koja je postavljena na tuzlanskom Trgu slobode, a čiji je autor bosanskohercegovački fotoreporter Ahmet Bajrić – Blicko. Prigodnim obraćanjem izložbu je jučer otvorio ministar kulture, sporta i mladih TK Zlatan Muratović. Ova izložba, kroz fotografije fotoreportera Blicka, prikazuje detalje života ove istinske heroine, koja se srčano bori za izmještanje crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju kod Bratunca. Podsjetimo, nelegalno izgrađena crkva u dvorištu bh. heroine u Konjević Polju trebala je biti davno uklonjena,  što do danas nije urađeno. Izgradnja crkve je pokrenula dvije decenije dugu borbu čiji je epilog presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. godine, kojom je utvrđena obaveza uklanjanja crkve u roku od tri mjeseca.

Rok je davno prošao, ali Fata Orlović, koja je u međuvremenu, postala simbol odlučnosti i borbe za ljudska prava, te nada i inspiracije za obespravljene ne samo na našoj državi, nego i u svijetu, ne krije svoje razočarenje zbog nepravde koju nepotrebno trpi svo ovo vrijeme i ističe: “Ja nisam protiv crkve, protiv toga sam što je u mojoj avliji. Meni ne treba ništa, samo moja avlija. Neka je nose i štetu što su mi napravili, neka mi plate“.

Ahmet Bajrić već više od dvije decenije, radeći kao saradnik u mnogobrojnim medijima i agencijama, prati beskompromisnu borbu Fate Orlović u ostvarivanju njenih prava. Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je u mogućnosti da javnosti predstavi dio te borbe, a i sam je doživio da tokom rata bude prognan iz svog doma čime borbu Fate Orlović razumije na dubljem nivou.

(RTV SLON -Studio D)