Ko ima pravo da od holandske komisije dobije naknadu štete?

- in BiH, Izdvojeno
4038

Porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici zahtjev za odštetu od Vlade Holandije mogu podnijeti od sljedeće sedmice. U sedmici kada je Haški tribunal zatvorio proces, sa radom počinje upravo holandska komisija za naknadu štete Potočari. Naknada je namijenjena porodicama 350 žrtava koje su se u julu 1995. godine, u trenutku pada Srebrenice, nalazile unutar baze Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Govoreći u emisiji Federacija danas, predsjedavajuća Komisije Sylvia Wortmann kazala je kako je ovaj aranžman građanskog prava osmišljen za bliske članove porodice žrtava. Omogućuje preživjelim da dobiju odštetu, a da ne moraju pokrenuti sudski postupak, odnosno unajmiti advokata. Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete.

Iznos odštete je 15.000 eura u slučaju supružnika. Ako ste dijete, roditelj, brat ili sestra žrtve, iznos je 10.000. Ne može se tražiti više od ove sume, istakla je Wortmann. Pravo ostvaruje i vanbračni partner ako su tri godine živjeli u istom domaćinstvu ili ako su imali zajedničko dijete.

Zahtjevi se podnose Komisiji. Obrazac je na internetu – adresa je www.nccpotocari.org. Komisija ima ured i u Sarajevu.