BZK “Preporod” Srebrenik: Nani Fati priznanje za doprinos u borbi za ljudska prava

- in Kanton
686

U povodu obilježavanja 11. jula Dana sjećanja na genocid u Srebrenici Bošnjačka zajednice kulture “Preporod” , gradsko društvo Srebrenik danas je nani Fati Orlović uručilo priznanje za doprinos u borbi za ljudska prava.

Ovom prilikom nana Fata zahvalila se svim dobrim ljudima koji su, sve vrijeme njene borbe bili uz nju i poručila svima da se bore za svoje a da tuđe poštuju. Ovakva priznanja joj puno znače i pokazatelj su da narod u BiH vjeruje u njenu borbu.

Što se tiče bespravno izgrađene crkve koja je nedavno uklonjena iz njene avlije, nana Fata kaže da bi isto učinila i da je na tom mjestu bila džamija.

“Ja nisam protiv ni crkve ali šta će u mojoj avliji” – ponovila je nana Fata.

“Nana Fata je heroina, bosanska majka, simbol borbe za ljudska prava i mi smo odlučili da ove godine, po prvi put u okviru obilježavanja 11. jula Dana sjećanja na genocid u Srebrenici da upravo nani Fati dodijelimo priznanje za doprinos u borbi za ljudska prava” – rekao je Razim Slanjankić, predsjednik Preporoda Srebrenik.

Program obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u organizaciji BZK “Preporod” Srebrenik nastavlja se u petak 09. jula za kada je uz referat i prigodan kulturni program najavljena i promocija knjige “Diskurs o bosanstvu” autora prof. dr. Senadina Lavića.

Promocija će biti održana od 19:00 sati u prostorijama JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.