Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

- in Izdvojeno
682

Skupština Kosova usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid  u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda, potvrđuje masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, te oštro osuđuje negiranje genocida.

Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezoluciju je pred poslanicima predstavio Bahrim Šabani iz koalicije VAKAT, koja predstavlja bošnjačku zajednicu na Kosovu.

Evropski parlament je 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU i države Zapadnog Balkana da obilježavaju 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U Skupštini Crne Gore je sredinom juna, na prijedlog Bošnjačke stranke i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasana Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Parlament Sjeverne Makedonije je još 2010. godine usvojio deklaraciju o podršci rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom je predviđeno i da se obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Sa druge strane, zvaničnici u Srbiji još ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, uprkos presudi međunarodnog suda. Međutim, Skupštini Srbije su predate i dva predloga rezolucije o Srebrenici.