Preporuke veterinarskog inspektorata povodom nastupajućeg Kurban-bajrama

- in BiH
691

Federalni veterinarski inspektorat preporučio je, u nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, da se kupovina životinja nastoji obaviti samo kod poznatih i pouzdanih uzgajivača.

Dodaju da je prilikom kupovine potrebno obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati (posebno bitno jer nisu osigurane vakcine protiv bruceloze), a klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima.

Preporučuju i da se klanje obavi u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove, dostupne na sljedećem linku: VIDEO Na taj način se osigurava veterinarsko-zdravstveni pregled, kao i potrebna dokumentacija ukoliko se meso koristi za ishranu ljudi. Također, time se rješava i problem nusproizvoda i otpada nakon klanja (VIDEO).

Nadalje, ističu da klanje u domaćinstvu treba obavljati samo u slučaju kada ono nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati osigurati veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora.

Kožice je potrebno obavezno nasoliti i čuvati na hladnom, a ostale nusproizvode klanja zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom.

U toku i nakon klanja neophodno je osigurati čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina, a posebno dezinsekciono sredstvo za dezinfekciju manipulativnih površina tla.

– Pravna lica koja koriste meso kurbana u svojstvu donacije dužni smo upozoriti da isto mogu koristiti samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti. Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.