Upustvo o obavljanju Bajram-namaza i obreda kurbana za 2021. godinu

- in Kanton
986

1. Vrijeme Bajrama – Bajram-namaz će se obaviti u utorak 20. jula 2021. godine, po Takvimu Islamske zajednice u 6:00h za područje Srebrenika.

2. Sabah-namaz

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), u 04 sati i 40 minuta, s tim da se u džamijama džematlije neće zadržavati do vremena klanjanja Bajram-namaza.

3. Bajram-namaz

Bajram-namaz će se obaviti u džamijama,  mesdžidima i slično, na način da se upotpune dva rekata, tekbiri, hutba i dova. Imami mogu prije početka Bajram-namaza uputiti određenu poruku prisutnim džematlijama sa određenim informacijama vezanim za obavljanje namaza, izvršenjem propisa kurbana i drugo.

4. Kurban -Prilikom izvršavanja obreda kurbana, potrebno je pridržavati se svih sanitarnih preporuka nadležnih državnih organa.

5. Rizične grupe – Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na Bajram-namaz u zatvorenom.

6. Primjena propisa nadležnih organa – Džematski odbor će pripremiti prostor i upoznati džematlije da su dužni primjenjivati važeće propise nadležnih državnih organa koji se odnose na zaštitu od pandemije Koronavirusa (dezinfekciju, maske, fizičko odstojanje i drugo).

7. Tekbir-i-tešrik počinje u ponedjeljak 19.07.2021. od sabah- namaza a završava se u petak 23.07.2021. sa ikindija-namazom.

8. Kurbanske goveđe kože će se prikupljati na punktu kod Vatrogasnog doma prvi dan Bajrama od 9 i 30 do 19h, te na punktu Potpeć (kod džamije) u periodu od 9:30 do 17 sati.  Zbog nemogućnosti otkupa, ovčije kože se neće prikupljati te se mole džematlije da iste na adekvatan način zbrinu(zakopaju).

9. Prikupljanje kubanskog mesa će biti na dva mjesta i to u prostorijama Narodne kuhinje Imaret u Tuzli i prostorijama nekadašnje kasarne “Nesib Malkić” u Gornjim Dubravama.