Majoneza je nastala slučajno, a donosimo vam i recept kako napraviti domaću

- in Vijesti
266

Prema jednoj priči majoneza je nastala 1756. godine kada se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu. 

Svi smo čuli za majonezu, svi smo je manje više probali i obožavamo je. Majoneza je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanjka i ulja koji se koristi kao dodatak hrani.

Njegov kuhar čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli umak pa je morao nešto izmisliti. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso. 

Kada je vojskovođa isprobao taj umak bio je oduševljen te ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majoneza po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj  umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. vijeka kreće industrijska proizvodnja.

Iako se majoneza najčešće kupuje te je danas dostupna u bezbroj varijanti, mnogi je pripremaju i u kućnoj radinosti. Može sadržavati i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se raditi ručno, pjenjačom ili vilicom, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumanjcima se polako dodaje ulje dok se žustro tuče, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanjaka čine bazu emulzije, a lecitin i bjelančevine iz žumanjka stabiliziraju je. Može se dodati i senf koji je dodatno stabilizira te okus čini oštrijim.

Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu majoneze. Iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Sastojci:

  • 2 žumanjka

  • 1 žličica Dijon senfa

  • prstohvat soli

  • 500 ml ulja uljane repice (ako nemate – stavite suncokretov)

  • 1 žličica vinskog octa ili svježeg soka limuna

Recept:

U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja.

Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. 

Podijeli sa ljubavlju