Šta se može prenijeti preko hrvatske granice?

- in Vijesti
722

Građanima BIH ponovo je Hrvatska jedno od najomiljenijih odredišta za ljetovanje. Cijene namirnica znatno su veće u odnosu na cijene u našoj zemlji. Ulaskom Hrvatske u  EU kontrola ličnog prtljaga na granicama  je dosta strožija, kao i pravila unosa prehrambenih i duhanskih proizvoda. Da bi ste izbjegli nepotrebne kazne i probleme prilikom prelaska granica, meso i mesne prerađevine, kao i mlijeko i mliječne proizvode ne nosite u većim količinama.

„Kada su u pitanju proizvodi životinjskog porijekla ne mogu se unositi velike količine takve robe, već isključivo manje količine namjenjene putnicima u toku putovanja. Vrlo često se javljaju i određene situacije kada je pooštrena kontrola ili zabrana određene vrste mesa i mesnih prerađevina zbog sumnje da nisu ispravni“rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Pri ulasku u Hrvatsku dozvoljeno je sa sobom ponijeti dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ,riblje proizvodi,svježe voće i povrće osim krompira do 5 kilograma, što je detaljno objašnjeno na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske. Međutim ono na što posebnu pažnju treba obratiti jeste prenos cigareta i duhanskih proizvoda. Dozvoljena količina cigareta od 15 .oktobra prošle godine je dvije kutije i 50 grama duhana. Kada je riječ o lijekovima potrebno je imati medicinsku dokumentaciju.

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti, potvrde liječnika.Osobe koje prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu samo na temelju medicinske dokumentacije i u količini nužnoj za osobu u trajanju do najviše 5 dana. Ukoliko se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana lične upotrebe.

Građani BIH koji putuju u Hrvatsku,trebaju da posjeduju biometrijski pasoš, koji vrijedi najmanje tri mjeseca. Sa sobom je potrebno imati od 35 do 70 eura za svaki dan boravka, a osoba koja sa sobom nosi gotovinu u iznosu od 10 hiljada eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja u obavezi je prijaviti taj iznos carinskoj službi.

StudioD/SLON