Premijer Novalić i kantonalne vlasti danas će razgovarati o uvođenju korona potvrda

- in BiH
617

Na poziv premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, u zgradi Vlade se danas održava zajednički sastanak sa predstavnicima zdravstva u entitetskoj vlasti i kantonalnim ministrima i premijerima, a jedna od tema će biti i uvođenje pravila VPT – “Vakcinisan/a”, “Prebolovan/a” i “Testiran/a”.

 
Ovo pravilo je u evropskim zemljama poznatije kao 3G pravilo što znači da svaka osoba prilikom određenih aktivnosti, kao što je boravak u zatvorenom prostoru, mora imati dokaz o vakcinaciji, testiranju ili da je prebolovao/la koronavirus u skorijem periodu.
Federalni premijer, ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri svih kantona kao i ministri zdravstva i direktori zavoda u tim kantonima će sagledati prednosti, mane i izazove koje uvođenje ovog pravila nosi na terenu,a dobar pokazatelj kako sve funkcioniše mogu biti evropske zemlje.
U Evropskoj uniji se “korona-sertifikat” koristi za putovanja, ulazak u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge zatvorene objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i javne događaje na kojioma bude veći broj ljudi.