Dijete djeci – Dječija nedjelja u znaku vršnjačke podrške

- in BiH, Izdvojeno
514

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ svake godine obilježava Dječiju nedjelju, koja se u svijetu obilježava u prvoj sedmici mjeseca oktobra sa fokusom na rješavanje problema i potreba populacije djece, ali i apelom na poštivanje dječijih prava.

Ovogodišnju Dječiju nedjelju dočekali smo sa našom djecom u Tuzli sa jednom posebno toplom pričom o vršnjačkoj podršci i empatiji, koju trebamo njegovati u svoj djeci svijeta.

Naša mala sugrađanka, talentovana i predivna djevojčica Amina Šehić, zajedno sa svojim mentorom,održala je kreativnu radionicu slikanja zajedno sa svojim drugarima, koji su liječeni od raka.

Na radionici je bilo smijeha, radosti i mnogo zabave. Kroz ovo malo druženje djeca su se uspjela dodatno povezati, ali i otkriti svoje talente, uživati u čarima slikanja. Jednim dijelom ova radionica je djelovala i terapijski, jer za djecu oboljelu i liječenu od raka resocijalizacija je jedan o najvažnijih faktora pri povratku iz bolnice nakon teškog i kompleksnog liječenja. Ne postoji bolja resocijalizacija nego kada te tvoja sredina i vršnjaci dočekaju otvorenih ruku kao što je to učinila Amina, koja je pored ovog već dala svoj doprinos kroz svoju izložbu gdje je prihod od izložbe donirala Udruženju Srce za djecu. Ona je, također, donirala i svoju kosu za projekat Moja kosa tvoja kosa.

Iskreno smo sretni što na ovaj važan datum šaljemo poruku prijateljstva, podrške i ljubavi, ali one iskrene, dječije. Dječija srca otvorena su da uče, da vole, da razumiju i da podrže najljepše emocije. Drago nam je što kroz svoje projekte dođemo i do srca druge djece, koja kroz svoju aktivnost i podršku shvate njenu važnost.

Događaj je održan u skladu sa važećim preporukama i epidemiološkim mjerama, navode iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.