Vlada TK pružila partnersku ruku podrške Univerzitetu u Tuzli

- in Vijesti
324

Pokretanje konkretnih aktivnosti na uređenju i izgradnji Kampusa Univerziteta u Tuzli bila je tema jučerašnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Univerziteta u Tuzli. Delegacije su predvodili premijer Kantona Kadrija Hodžić i rektorica Univerziteta Nermina Hadžigrahić. Radi se o generacijskom projektu i strateškom opredjeljenju Vlade Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu dugoročni značaj ovog projekta, Vlada je jučer pokazala odlučnost da se realizacija ovog projekta uozbilji i pokrene njegova praktična realizacija.

„Vlada je odlučna da osnaži duh Kampusa koji je prepoznat kao jedan od značajnijih strateških projekata ove Vlade. To je dugotrajni projekat, na kojem zasnivamo razvoj ovog kantona. Jasno smo kazali da Vlada čvrsto stoji iza ovog projekta i drago nam je da je ta pružena ruka danas prihvaćena“, kazao je premijer Hodžić.

Jučer smo iskazali čvrstu odlučnost da krenemo sa konkretnim planovima i realizacijom aktivnosti kako bi smo Kampus Univerziteta u Tuzli doveli u funkciju u kojoj i treba biti“, kazala je danas rektorica Hadžigrahić ističući da od 2010. godine, kada je Univerzitet preuzeo Kampus, do danas nije bilo dovoljno sinergije da se konkretno krene u realizaciju projekta.

Kako je rečeno, do sada je napravljen idejni projekat, kojeg treba revidirati i na osnovu toga raditi na drugom dijelu izrade dokumentacije.

Jučer je razgovarano i o korištenju jednog manjeg dijela ovog prostora, u kojem je već smještena Jedinica za podršku MUP-a TK, a u koji se planira i smještaj Policijske uprave Tuzla i Policijske stanice Istok.

„Neadekvatan smještaj i neuslovnost objekta u kojem je trenutno smještena Policijska stanica Istok u Tuzli su problem s kojim se već dugi niz godina suočavaju i službenici policije i građani koji se obraćaju službenicima ove stanice. Dodatno, a u prilog ovoj ideji preseljenja, govori i činjenica da mi za taj neuslovni prostor godinama plaćamo najam. U slučaju preseljenja u nove prostorije ta sredstva bi mogla biti usmjerena za razvoj Kampusa“, zaključio je premijer Hodžić.