Presolili ste hranu? Ovo je pet brzih rješenja neugodne situacije

- in Vijesti
397

Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuhar može pritom pogriješiti, odnosno presoliti obrok i pretvoriti ga u nešto nejestivo.

Dobra je vijest da ima spasa – ovo je pet savjeta koji mogu pomoći u takvoj situaciji. 

Dodajte krompir u hranu

Bakinim savjetima uvijek se najviše vjeruje i zapravo je najveća vjerojatnost da su učinkoviti, a baka bi vam odmah rekla: Ogulite i narežite krompir na kocke i prokuhajte u hrani, pa kad bude do kraja kuhan, izvadite. Odlično funkcionira za preslane supe ili variva, odnosno sva jela s dosta tekućine.

Klin klinom ili sol – secerom

Ako nemate krompir pri ruci, poslužit će šećer. Na kašičicu stavite grudicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja ili da vam kašičica šećera ne upadne u umak jer to neće popraviti, nego pokvariti okus.

Kora hljeba

Treće rješenje: Koricu odstajalog hljeba namočite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli.

Isperite vodom

Ovo rješenje je najučinkovitije za meso i povrće kuhano na pari. Stavite ih u tavu i tuširajte vodom dok ne isperete sol. Potom ocijedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog okusa.

Malo vrhnja ili voce

Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo dodati malo vrhnja ili voća kako biste dodali okuse suprotne okusu soli i tako ublažili višak soli.