Podgrijavate piletinu, rižu, krompir… ? Evo zašto to treba izbjegavati

- in Vijesti
78

Mikrovalne pećnice su nam olakšale život, u to nema sumnje. Lakše pripremamo neke namirnice, odmrzavamo hranu i podgrijavamo je. Ipak, kad je riječ o podgrijavanju nekih namirnica, trebamo biti oprezni.
Za početak, mikrovalna pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve bakterije prisutne u zagrijanoj hrani preživjeti. Kako biste smanjili rizik od štetnih učinaka mikrovalne pećnice, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica. 

Kuhana jaja
U ljusci ili bez ljuske, kad se kuhano jaje podgrijava u mikrovalnoj pećnici, vlaga u njemu stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do tačke u kojoj jaje može eksplodirati. Da bi stvar bila još gora, ono neće puknuti unutar mikrovalne pećnice dok se zagrijava nego nakon toga, što znači da može buknuti u vašoj ruci, na tanjiru ili čak u ustima. Kako biste to izbjegli, prije podgrijavanja ga narežite na male komadiće ili još bolje, nemojte ga uopše stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Majcino mlijeko
Mnoge mlade majke zamrzavaju i spremaju majčino mlijeko za kasniju upotrebu, što je sjajno, sve dok se ne zagrije u mikrovalnoj pećnici. Na isti način na koji mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu neravnomjerno, također mogu neravnomjerno zagrijati bočicu majčinog mlijeka, stvarajući “vruće tačke” koje mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo.

Preradjeno meso
Ono često sadrži hemikalije i konzervanse koji im produžuju vijek trajanja. Nažalost, u mikrovalnoj pećnici te tvari mogu pogoršati vaše zdravlje. U obrađenom mesu u mikrovalnoj pećnici mogli bismo nesvjesno biti izloženi hemijskim promjenama, poput oksidiranog holesterola. 

Riza
Prema Agenciji za standarde hrane, riža u mikrovalnoj pećnici ponekad može dovesti do trovanja hranom. Problem s rižom uključuju uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti bakterijske spore koje su otrovne, i iznenađujuće otporee na toplinu. Brojna istraživanja potvrđuju da kad riža izađe iz mikrovalne pećnice i ostane na sobnoj temperaturi, sve spore koje sadrži mogu se umnožiti i uzrokovati trovanje hranom. Ti otrovi mogu uzrokovati dvije vrste bolesti: jednu vrstu karakterizira proljev, a drugu, nazvanu emetički toksin, karakteriziraju mučnina i povraćanje.

Piletina

Najvažnije što treba znati o mikrovalnim pećnicama je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije jer se mikrovalne pećnice zagrijavaju izvana umjesto iznutra prema van. Zbog toga određena zagrijana hrana podložna bakterijama će imati veći rizik od nastanka bolesti kada te bakterijske stanice prežive. Imajući to na umu, možete vidjeti zašto bi piletina, kojoj prijeti zaraza salmonelom, mogla biti opasna hrana za mikrovalnu pećnicu.

Prije nego jedete piletinu, morate je temeljito skuhati kako biste uklonili sve prisutne bakterije. Budući da mikrovalne pećnice ne kuhaju u potpunosti ili ravnomjerno sve dijelove mesa, veća je vjerovatnoća da će vam ostati preživjele bakterije, poput salmonele. U jednoj studiji, od 30 sudionika koji su podgrijavali sirovo meso, svih 10 koji su koristili mikrovalnu pećnicu se razboljelo, dok njih 20 koji su koristili tavu nisu razvili nikakve simptome.

Lisnato povrce
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat za kasnije jelo, zagrijte ih u standardnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kad se podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cvekla
Ista hemijska pretvorba koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima! Dobro je da su ove namirnice podjednako ukusne i kad su hladne.

Ljute papricice
Kad se ljute papričice zagriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin, kemikalija koja im daje ljut okus, oslobađa se u zrak te tako može opeći oči i grlo. Zapravo, jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuirana je nakon što je ljuta papričica u mikrovalnoj pećnici uzrokovala kašalj i probleme s disanjem stanovnicima.

Krompir
Namirnica koju vjerovatno najčešće podgrijavate zapravo može biti vrlo opasna. Zapravo nije problem samo podgrijavanje krompira nego priprema koja mu prethodi. Ako odlučite ispeći krompir u aluminijskoj foliji tako štite bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da se može i dalje širiti. Nakon toga vjerovatno će stajati na sobnoj temperaturi pa se bakterija može i dalje razmnožavati. Ako takvu namirnicu stavite u mikrovalnu pećnicu nećete ubiti bakterije. Stoga je bolje krompir zagrijati i pripremiti na limu za pečenje umjesto umotano u foliju. Isto tako, nemojte dopustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi nego ga što prije ga stavite u frižider.

Podijeli sa ljubavlju