KUD “Puračić” pobjednik projekta„Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom”

- in Kanton
462

Na završnoj svečanosti projekta „Eko izazov – Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ koja je održana u Sarajevu 5.decembra, simbolično  na Međunarodni dan volontera, KUD “Puračić” iz Puračića proglašen pobjednikom u kategoriji NVO i kompanija.

Inače radi se o dvogodišnjem projektu u organizaciji  udruženja građana „Ruke“ u saradnji sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini sa ciljem pozivanja i motivisanja pojedinaca i grupa  da postanu eko lideri u svojim zajednicama i donesu promjene u zaštiti životne sredine.

Ideja je bila da se simbolično obilježi 25 godina mira u Bosni i Hercegovini i da se u ekološke aktivnosti uređenja javnih površina uključi 25 000 volontera. Kako kažu iz UG “RUKE” “taj cilj je premašen obzirom da je u aktivnosti Eko izazova uključeno bilo 26 230 volontera koji su ostavili svoj doprinos čistijem i zdravijem okolišu. …U tri različite kategorije takmičenja učešće u utrci za nagradu Eko izazova uzelo je 209 timova i to: 97 škola i vrtića, 63 nevladine organizacije i kompanije i 49 pojedinaca i neformalnih grupa građana.”

Kontinuirano su praćene aktivnosti svih takmičara kroz izvještaje i posjete učesnicima i izabrano po 10 finalista u svakoj od kategorija. Nakon toga je nezavisni stručni žiri na osnovu dostavljenih izvještaja izvršio obilazak i provjeru na terenu, izvršio vrednovanje finalista i odredio najbolje kojima su uručena priznanja i novčane nagrade.   

Pored proglašenja pobjednika u svakoj od kategorija dodijeljene su i nagrade za drugo i treće mjesto, kao i još pet specijalnih nagrada za timove koji su se posebno istakli svojim angažmanom i inovativnošću.

KUD “Puračić” je u svom dvogodišnjem angažmanu u “Eko izazovu – Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ na 4 lokacije u Puračiću realizovao 77 aktivnosti uz angažman 933 volontera.

Ovo je samo još jedno u nizu priznanja za rad ovog Kulturno-umjetničkog društva, koje je aktivno u svim segmentima kulture.