Kako da održavate tepihe u toku hladnih dana

- in Vijesti
624

Složićete se da je u toku sunčanih dana sve lakše. Imate više energije, odmorniji ste i možete da uradite mnogo više kućnih stvari, na primjer, pranje tepiha. Procedura je jednostavna – iznesete tepih u dvorište, natopite ga vodom i sredstvima za čišćenje, oribate i ostavite ga da se osuši na suncu.

Međutim, s dolaskom jeseni to više nije moguće, pa se mnoge domaćice pitaju kako da održavaju svoje tepihe, a da ne moraju da ih nose na hemijsko čišćenje.

Srećom, postoje trikovi pomoću kojih će vaši tepisi zamirisati na svježinu i čistoću.

Ciscenje sodom bikarbonom i sircetom

Po tepihu pospite sodu bikarbonu, kako biste “izvukli” prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Uzmite pamučnu krpu, natopite je sirćetom, pa prebrišite cijeli tepih i ostavite 15 minuta.

Soda će izvući neprijatne mirise i ostatke prašine, a sirće će dezinfikovati tepih i osvježiti boje. Preostalo vam je samo da usisate tepih, kako biste pokupili ostatke sode, a on će zablistati kao da ste ga tek kupili. 

Boraks i etericno ulje

Za čist tepih koji miriše po vašem ukusu, pomiješajte 100 ml boraksa i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Četku za tepihe umočite u boraks i istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, pa tepih temeljno usisajte.

Na isti način možete da održavate i stazice u domu.