Od danas u Kalesiji radi Humanitarni centar za djecu u potrebi

- in Kanton
412

Od danas u Kalesiji sa radom počinje Humanitarni centar za djecu u potrebi.
“Riječ je o humanitarnom baby shopu za djecu u potrebi sa područja Sapne i Kalesije, gdje će roditelji sa karticom iz centara za socijalni rad moći dobiti hranu za djecu, pelene, odjeću, obuću i sve neophodno. Dakle, prvo se moraju prijaviti u svoje centre za socijalni rad i mogu koristiti naše usluge, čim im odobre” – kaže Dževad Islamović, direktor HO Help Others Salzburg.

Centar za djecu je i prije zvaničnog otvorenja već dobio svoje korisnike, pa će tako pedesetak mališana od sutra imati pomoć za bezbrižnije i zdravije odrastanje. Centar pokreće humanitarna organizacija Help others Salzburg koja se finansira isključivo od donacija naših ljudi koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, a ima za cilj da olakša život i omogući osnovna sredstva najugroženijim kategorijama stanovništva na krajnjem sjeveroistoku zemlje.

“Kada smo počeli s radom imali smo oko 56 korisnika, danas imamo 96 korisnika i konstantno putem centara za socijalni rad dobijamo nove zahtjeve. Trenutno pokrivamo općine Sapnu, gdje se nalazi centralna kuhinja, Kalesiju i Zvornik” – kaže Islamović.

Specifičnost njihove narodne kuhinje jeste da se nalazi u seoskim područjima Bosne i Hercegovine, te da volonteri humanitarne organizacije vrše distribuciju obroka na kućnu adresu.

Vođeni sve većim potrebama iz humanitarne organizacije su uvidjeli potrebe djece u porodicama gdje se roditelji i stariji članovi porodice bore sa osnovnim egzistencijalnim problemima.