Tuzlanski kanton spremno dočekuje uvođenje jedinstvenog QR koda na nivou BiH

- in Kanton
424

Tokom protekle sedmice evidentirano je ukupno 1.695 pacijenata pozitivnih na korona virus, uz 34,5% učešća pozitivnih pacijanata u ukupnom broju testiranih. Uz navedeno evidentirano je ukupno 17 smrtnih ishoda, a ovaj trend nastavljan i od početka ove sedmice. Konstatacija je sa danas održanog sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

„Ove sedmice procenat pozitivnih u ukupnom broju testiranih prešao je 50%. Imajući u vidu da se radi o izuzetno visokom procentu, dobra je stvar što broj hospitalizacija ne prati ovaj trend povećanja broja pozitivnih pacijenata“, kazao je ministar zdravstva Božo Jurić ističući da je trenutno hospitalizirano 70 pacijenata, od kojih je 6 na mehaničkoj ventilaciji.

Sve navedeno ukazuje na složenu epidemiološku situaciju koja obilježava ovaj period. Također, danas je istaknuto da je do jučer ukupno prvom dozom vakcinisano 34,3% stanovnika Tuzlanskog kantona starijih od 18 godina. S dvije doze vakcinisano je 32,56% stanovnika, doje treću dozu vakcine primilo samo 3.48% naših sugrađana.

„Tokom protekle sedmice aplicirano je 4.829 doza vakcina, od čega najveći dio otpada na treću dozu, a oko 10% na prvu dozu vakcine“, zaključio je ministar Jurić, ističući da je prevencija, u smislu vakcinacije, najznačajniji korak koji se može činiti ili preporučiti za činjenje.

Na jučerašnjem sastanku govorilo se i o procesu uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde na području Bosne i Hercegovine. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić je istaknula da je Tuzlanski kanton ispunio sve preduslove za uvođenje jedinstvenog QR koda.

„Naša baza podataka je aktivna već desetak mjeseci unazad i u potpunosti smo spremni za realizaciju ovog projekta kada to federalne odnosno državne institucije od nas zatraže. Do tada mi smo našim građanima osigurali izdavanje naše kantonalne potvrde, što su bile naše maksimalne ingerencije i mogućnosti“, istaknula je direktorica Mulić.