Srebrenik: Zatražena smjena predsjedavajućeg OV jer nije podržao osudu negiranja genocida u Srebrenici

- in Kanton
978

Na sjednici Gradskog vijeća Srebrenik pokrenuta je smjena predsjedavajućeg Mate Matijevića, koji je na poziciji ostao zahvaljujući glasovima petnaest vijećnika.

Smjenu predsjedavajućeg inicirao je zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) Edis Kavgić, nakon što su to tražila četiri temeljna boračka udruženja iz Srebrenika.

Povod inicijativi za smjenu je potez Mate Matijevića, koji na prethodnoj sjednici Vijeća nije podržao osudu negiranja genocida, kao i osudu delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, koji su dali glas za stavljanje van snage Zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Inzko.

Riječ je o prijedlogu Kluba srpskog naroda, odnosno delegata Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su podržali i HDZ-ovi delegati u državnom Domu naroda.

„Mi smo zahtjev četiri temeljna boračka udruženja dobili na sjednici Kolegija, koji je bio dio priprema za jučerašnju sjednicu. Još tada sam tražio da se smjena predsjedavajućeg uvrsti na dnevni red sjednice, a s obzirom na to da to nije prošlo na Kolegiju, isti prijedlog iznio sam na sjednici“, kaže Kavgić za Faktor.

On kaže da je tražio da većine predloži bilo kojeg kandidata za predsjedavajućeg. „Smatram da na čelu Gradskog vijeća Srebrenika ne može biti osoba koja ima suzdržan stav po pitanju negiranja genocida. Srebrenica je svetinja i prema njoj se s posebnom emocijom vodimo. S tim se ne kalkuliše, oko toga nema suzdržanosti“, rekao je Kavgić.

Mato Matijević kaže da će u ponedjeljak održati konferenciju za medije i izdati saopćenje u kojem će reći sve šta ima. „Mislim da je riječ o čistom politiziranju s ciljem da se razbije većina u Gradskom vijeću“, rekao je Matijević za Faktor.

Vijećnik Demokratske fronte (DF) Rizah Džanić kaže da je „suzdržanost“ Matijevića u Srebreniku izazvala veliku reakciju javnosti jer se sjednice snimaju i nije trebalo mnogo vremena da se o tome počne pričati.

„Smatram da svako treba da snosi političku odgovornost za ono kako glasa. Zanimljivo je da HDZ-ovca na poziciji čuva NiP, koji se istovremeno pokušava nametnuti kao čuvar nacionalnog ponosa Bošnjaka“, zaključuje Džanić a prenosi Slobodna Bosna.