Mljekari na području TK-a u teškoj situaciji

- in Vijesti
175

Iako mljekari sa područja Tuzlanskog kantona traže da iznos novčane podrške po muznom grlu za 2022. godinu bude 400 KM, prema dogovoru sa resornim ministarstvom, taj iznos će biti 200 maraka i bit će isplaćen do kraja aprila. Ranije su dobijali 160 maraka, a povećanje od 20% je jedino koje je u ovom trenutku moguće, kazali su nadležni.

Za cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, u budžetu TK-a planirano je oko 10 miliona maraka. Iako zvuči dovoljno, povećanje cijena na tržištu zahtijeva znatno veća sredstva, zbog čega su iznosi podrške, striktno za mljekare, nedostatni. 200 maraka po muznom grlu za njih je, u ovakvoj situaciji, nedovoljno.

„Tražili smo 400, mislim da je to neka realnost u odnosu na ove cijene sada, gnojiva i ostalog repromaterijala. Međutim, tih 200 maraka neće biti dovoljno za nas“, upozorava Edin Glibanović, predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka Tuzla.

Uz 400 maraka po grlu, mljekari bi mogli kupiti potreban repromaterijal i obaviti proljetnu sjetvu. Ovako je upitno da li će moći osigurati stočnu hranu i u konačnici proizvode koji im donose zaradu na osnovu koje žive i preživljavaju.

„Kada pravimo kalkulacije da za održivost 8 i po hiljada muznih grla i oko tri hiljade tovne junadi treba zasijati oko 10 hiljada hektara površine da bi proizveli dovoljno stočne hrane, prema sadašnjim cijenama, to prelazi 40 miliona maraka – naravno da poljoprivrednici nemaju ta sredstva“, navodi Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK-a Tuzla.

U nadležnom ministarsvu kažu da razumiju probleme koje je donio rast cijena, ali da je povećanje sa 160 na 200 maraka jedino bilo moguće. Obećavaju isplatu do kraja aprila da bi sve bilo spremno za proljetnu sjetvu, a u budućnosti će, kako kažu, uvažiti zahtjeve mljekara i pomoći im u njihovoj proizvodnji.

„Mi ćemo se u svakom slučaju potruditi i tražit ćemo u svim našim razgovorima i pregovorima sa drugim institucijama, ali to ne možemo u ovom trenutku obećati niti garantovati, samo možemo obećati da ćemo se truditi da proizvođače stimulišemo da nastave s ovom proizvodnjom“, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić (SD).

A dok je u Tuzlanskom kantonu iznos podrške mljekarima 200 maraka po muznom grlu,          Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton se mogu pohvaliti dvostrukom cifrom, što posebno boli proizvođače jer, kako kažu, svi oni isto rade i daju svoj maksimum zbog čega zaslužuju jednaku i dostatnu podršku na državnom nivou.

Podijeli sa ljubavlju