Romi danas slave Đurđevdan, najveći romski praznik

- in BiH
293

Romi širom svijeta danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od najvećih romskih praznika koji označava dolazak proljeća. U stara vremena na ovaj dan Romi su obilježili prekid zimovanja, pokretali svoje čerge i ponovo kretali na daleki put. Danas je to praznik radosti ispunjen brojnim ritualima koji imaju određenu simboliku.

Ujutro, 6. maja, svi se umivaju vodom. Djeca da budu zdrava “kao drijen”, djevojke da se momci “grabe oko njih”, stariji da budu zdravi, domaćin da mu kuća bude dobro čuvana itd.

Veoma je važno i kupanje na rijeci, prije sunca. Ponekad se u rijeku bacaju vijenci od raznog cvijeća ili se sipa mlijeko. Prije zore također odlaze u prirodu na đurđevdanski uranak. Nakon toga počinje slavlje uz muziku i igru, a za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza.

U nekim mjestima običaj je da se janje zakolje, da se sve loše stvari i negativnosti otklone kada se pridonese žrtva, janje. Nekada su se i djeca mazala sa krvi od zaklanog janjeta i ta krv se pila, da bi bila zdrava i zaštićena od svega lošeg.
Takođe, običaj sa vodom i biljkama je tradicionalan za sreću i nafaku, snagu obitelji. Prema tradiciji, Romi danas ukrašavaju svoje domove sa vrbom, koprivom i drugim proljetnim biljkama, koje za njih znače snagu i zdravlje.

Zdravlje, plodnost i zaštita glavni su motivi obilježavanja Đurđevdana, blagdana koji danas važi za glavni kulturno-vjerski praznik Roma.

Đurđevdan je praznik vezan za najveći broj običaja koji postoje u narodnom vjerovanju. Ovaj svetac se smatra granicom između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve. Praznik buđenja proljeća, kako se Đurđevdan ili poznatiji kao Ederlezi u romskom narodu, prepoznatljiv je u cijelom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje, plodnost i zaštitu obitelji.

U narodu je zastupljeno vjerovanje da će ako je na Đurđevdan vedro biti plodna godina, a da će ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša ljeto biti sušno.

Podijeli sa ljubavlju