Danas se navršava 27 godina od pada helikoptera u kojem su poginuli tuzlanski doktori

- in Izdvojeno, Kanton
954

Danas se navršava 27 godina od kobnog pada helikoptera i stradanja pilota, ljekara i drugih članova posade, koji su bili na putu ka Srebrenici, događaja nakon kojeg se naslućivao kraj enklava Srebrenica i Žepa, što se ubrzo i desilo.
U večernjim satima 7. maja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica helikopter, u kojem se nalazilo 19 putnika, poletio je za Žepu.
Za Srebrenicu su putovala četiri tuzlanska ljekara, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović i dr. Dževad Džananović. Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževa Brgulja, sa grupom boraca.
Međutim, helikopter je pao u blizini mjesta gdje je treba sletjeti. Poginulo je 12 članova posade, među kojima su piloti Džemil Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, ljekari dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković i dr. Husein Halilović.


Život su izgubili i putnici Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.
Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović.
Nakon pada ovog helikoptera, obustavljen je vazdušni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava.
Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.