Počele 12. sportske igre mladih BiH!

- in BiH, Izdvojeno
598

Dugo iščekivana 12. po redu sezona Plazma Sportskih igara mladih je zvanično počela. Ljubuški, Bijeljina, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar i Sarajevo, bili su domaćini prvih ovogodišnjih takmičenja u šahu i stonom tenisu, nakon čega su uslijedila ekipna takmičenja u Širokom Brijegu, Mostaru i Čapljini.

Ove godine Plazma Sportske igre mladih će posjetiti 45 bh. gradova, a učesnici će imati priliku da se takmiče u 10 sportskih disciplina. Specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH koji podržava projekte koji imaju za cilj jačanje sportskog sistema u BiH te promoviše olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo poštovanje, izvrsnost i fair play.

Igre su u prethodnih 11. godina postojanja okupile više od 400.000 učesnika, dječaka i djevojčica širom Bosne i Hercegovine željnih zabave, sporta, druženja i učenja o osnovnim sportskim vrijednostima.

„Imale smo priliku učestvovati na Intesa Sanpaolo Banka Cup-u u odbojci u Širokom Brijegu i drago nam je što smo uspjele izboriti prvo mjesto. Najbitnije od svega je da smo se super zabavile ali s obzirom i da smo pobijedile, jedva čekamo druženje na finalnom takmičenju u Sarajevu“ istakla je Ines Ivković, kapitenka odbojkaške ekipe „Velež“ iz Nevesinja.

U Širokom Brijegu su, pored odbojke, održana takmičenja u košarci i nogometu, a ekipa „Winners“ ostvarila je plasman na polufinalno takmičenje u košarci u okviru Kinder Joy of moving Cup-a.

U Mostaru su održana takmičenja u rukometu, a u narednom periodu će se u ovom gradu, održati takmičenja u nogometu, tenisu i košarci.

„ŽHRK Čapljina je u Mostaru osvojila drugo mjesto na Podravka Cup-u u rukometu i iskreno se nadamo da ćemo naredne godine ostvariti bolji uspjeh“ kazala je Lara Dragičević predstavnica ekipe ŽHRK Čapljina.

Posebno zanimljivi, bili su nogometni mečevi u okviru Coca-Cola Cup-a, takmičenja u nogometu za stariju kategoriju 2006. godište i mlađi koje je završilo u kasnim večernjim satima, gdje je ekipa „River plate“ predvođena kapitenom Gabrijelom Kalfićem uspjela savladati ekipu „Brumi“ te ostvariti plasman na polufinalno takmičenje.

„Ove godine smo osvojili drugo mjesto na Coca-Cola Cup-u u Čapljini i nismo zadovoljni. Pokušat ćemo izboriti plasman na polufinale u nekom drugom gradu ili naredne godine“ istakao je Matej Njavro ispred ekipe FK „Brumi“.

Nakon regionalnih takmičenja po gradovima, uslijedit će i polufinala po regionalnim centrima te Veliko finale u Sarajevu.

SIM regionalni gradovi sporta za 2022. godinu su Novi Travnik, Srebrenica, Goražde, Banovići, Bihać, Tuzla gdje će se, pored regionalnih takmičenja, održati i SIM turneja radosti u sklopu koje je planiran „Dan sporta“ za najmlađe SIMovce na gradskim trgovima te koncert Crvene Jabuke.

Svečano otvaranje 12. Plazma Sportskih igara mladih će biti u Gračanici 1. juna sa specijalnim programom za najmlađe.

Gračanica će se na ovaj način pridružiti Rijeci i Arilju kao regionalnim centrima otvaranja Igara za 2022. godinu. Prijave za sve učesnike su otvorene do dana održavanja Igara u njihovim gradovima, a raspored gradova možete pronaći na www.igremladih.ba kao i obrazac za prijave. Prijavi se i saznaj zašto su Igre zakooon!