SIM Turneja radosti nastavila putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu

- in Vijesti
324

Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu te takmičenjima i zabavnim programom uveselile mališane u Maglaju, Konjicu, Zavidovićima i Ljubuškom. U saradnji sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Ovogodišnji pokrovitelj takmičenja u 45 gradova Bosne i Hercegovine je Vlada Federacije BiH.

U Maglaju su odigrani nogometni turniri za 2011. godište i mlađe, te 2006. godište i mlađe, kao i Kinder Joy of moving Cup u uličnoj košarci za 2007. godište i mlađe u konkurenciji dječaka i djevojčica.

„Uspjele smo osvojiti prvo mjesto danas na turniru u Maglaju, i radujemo se daljnjem plasmanu i druženju na Igrama“, istakla je Una Kotorić, kapitenka košarkaške ekipe „Zicer“ iz Maglaja. 

Kao najbolji mali nogometaši u Konjicu, za kategoriju 2011. godište i mlađi, pokazali su se dječaci iz ekipe „Sicilija“ koji su u finalnom meču savladali ekipu Spartanaca i na taj se način plasirali na polufinalni turnir koji će se održati u Mostaru za hercegovačku regiju.

„Drago nam je da smo uspjeli ostvariti plasman na polufinalni turnir. Nadamo se da ćemo i u Mostaru biti najbolji i ići na Veliko finale Igara u Sarajevu”,  kazao je Amar Nuhić, član ekipe „Sicilija“.

Posebno zanimljivi bili su nogometni mečevi za stariju kategoriju u Zavidovićima, gdje su se kao najbolji od  ukupno 61 ekipe, pokazali dječaci iz ekipe „Mladost”, savladavši u finalnoj utakmici rivale iz ekipe „Zelembaći“.

„Jučer smo osvojili Coca-Cola Cup u Zavidovićima i jedva čekamo polufinale. Iako će konkurencija sigurno biti teška, nadamo se plasmanu na Veliko finale“ rekao je Amer Delić, kapiten ekipe „Mladost“ iz Zavidovića.

Nastavak takmičenja uslijedio je u Ljubuškom gdje su se najmlađi takmičili u rukometu, nogometu i košarci. Ljubuški je grad rukometa pa su posebno zanimljivi bili turniri u okviru Podravka Cup-a. Prolazak na Veliko finale slavila je ekipa “Izviđač”.

Plazma Sportske igre mladih svoje putovanja nastavljaju u Ključu, Cazinu i Bihaću. Osim regionalnih takmičenja, u saradnji sa Gradom Bihaćem, Sportskim savezom grada Bihaća te Turističkom zajednicom, Igre će 24.5. održati Dan sporta na Gradskom trgu u Bihaću,  gdje će mališani od 1. do 5. razreda osnovnih škola uživati u cjelodnevnom zabavnom programu, takmičenjima u atletici i igri između dvije vatre, „Zero waste – Budi dio igre čuvajmo našu planetu“ radionici na kojoj će imati priliku učiti o reciklaži te radionici o zaštiti okoliša koju Igre provode u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH. U Bihaću nas očekuje i nastavak Intesa Sanpaolo Banka Cupa u odbojci. Zajedno sa UEFA Foundation for Children, Igre su nastavile ulagati napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom te pokažu da su i one u sportu jednako dobre kao i dječaci.

Igre su mnogo više od takmičenja. One su upoznavanje novih prijatelja, prva zaljubljivanja i simpatije, širenje tolerancije i učenje o različitostima u svim segmentima društva. Cilj Igara je, kroz potpuno besplatna takmičenja i putovanja, omogućiti djeci iz čitave Bosne i Hercegovine da pokažu svoja sportska umijeća i da upoznaju djecu iz drugih krajeva.