Tuzla: Počeo sa radom kafić koji zapošljava osobe sa Down sindromom

- in Kanton
434

U Tuzli je danas svečano otvoren “Klub Zmajevo srce”, kafić u kojem rade osobe s Down sindromom i drugim invaliditetima.

– Prošle godine smo realizovali projekat koji se pokazao izuzetno uspješnim. Osobe s Down sindromom su radili kao konobari u tuzlanskim kafićima. Roditelji su bili zainteresovani da nastavimo s projektom, ali i osobe s Down sindromom jer kroz rad ostvaruju komunikaciju s ljudima i druže se. San je danas postao java. Uz pomoć institucija, privrednika, udruženja… danas u Tuzli imamo mjesto gdje rade osobe s Down sindrom i drugim vrstama invalidteta. Ima ih 10-ak, ali mi pozivamo i sve druge zainteresovane da nam se pridruže – kaže Omer Isović, predsjednik Udruženja “Zmajevo srce”.

Osobe s Down sindromom nisu krili sreću zbog posla koji su dobili. Pozivaju građane Tuzle da dođu na kafu, sok ili tortu. Petkom poslije džuma-namaza služit će svim posjetiocima u Turalibegovoj džamiji besplatnu kafu.

– Jednostavno žele razgovarati s ljudima. Žele se družiti – kaže Isović.

Saša Šunjka, osoba s Down sindromom, i prošle godine je bio konobar u tuzlanskim kafićima. Danas je zajedno s Irmelom Peranović presjekao vrpcu i otvorio kafić.

– Trebao sam ići s roditeljima na more, ali sam odlučio da ostanem i radim. Želim od zarađenog novca da kupim bazen – kaže Šunjka.

Projekat je na početku bio humanitarnog karaktera ali, ističe Isović, sada će se težiti da bude samoodrživ i isplativ za osobe koje su radnoangažovane.

Studio D/Fena