Dan bijelih traka: Projekcija filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” 31. maja u BKC Tuzla

- in Vijesti
428

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” autora Avde Huseinovića, koji je snimljen u produkciji TV Podrinje, u Tuzli će biti prikazan u utorak 31. maja 2022. godine.

Tog dana će Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježiti “Dan bijelih traka – 31. maj” kojim se brojne organizacije, institucije i aktivisti širom Bosne i Hercegovine prisjećaju strašnog ratnog zločina u Prijedoru, gdje je 1992. godine ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima  i 102 djece.

Podsjećamo, tadašnje vlasti u Prijedoru pod kontrolom bosanskih Srba su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” kroz izjave svjedoka, analitičara i dokumente govori o ulozi Ministarstva unutrаšnjih poslova bh. entiteta RS-a (MUP RS) u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine, među kojima i zločini na području Prijedora.

Poseban fokus u filmu je na brojnim pravosnažnim presudama pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, a i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici srpskih policijskih snaga osuđeni na više stotina godina zatvora za učešće u genocidu i brojnim drugim oblicima zločina.

Nakon projekcije, o filmu će ali i značaju obilježevanja “Dana bijelih traka” drugih značajnih datuma iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu govoriti autor filma, novinar i publicista Avdo Huseinović.

Huseinović je rođen je 25. novembra 1973. godine u Sarajevu. Saradnik je brojnih medija u zemlji, regionu i bh. dijaspori.  Autor je knjiga ”Dželati naroda mog” (2009.), ”Naser od Gazimestana do Haga i nazad” (2013), ”Stazama bosanskih vitezova“ (2014) i ”Dan D ili slučaj Dobrovoljačka” (2017), te dokumentarnih filmova: “Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008), ”Daleko je Tuzla“ (2010), ”Bosna ili smrt“ (2011), ”A bili su samo djeca“ (2012), ”Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti” (2014), ”Herceg Bosna, zločin i kazna” (2015), ”Operacija Sana 95.- nedovršena pobjeda“ (2015), ”Bošnjaci, genocid u kontinuitetu” (2016), ”Prvi mart – Put u nezavisnost“ (2017), “Usporeni genocid“ i ”Ubijeni prirodnom smrću” (oba 2021).

Projekcija dokumentarnog filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” i razgovor sa Avdom Huseinovićem bit će održani u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, 31. maja u 19 sati. Prisustvo događaju je slobodno, navedeno je u informaciji JU BKC TK.