Svečano otvorena ljetna sezona Panonskih jezera u Tuzli

- in Izdvojeno, Kanton
359

Iako je početkom juna ove godine upriličeno zvanično otvorenje ljetne sezone kompleksa Panonskih jezera za domaće i strane turiste, svečano otvorenje upriličeno je jučer a program aktivnosti svečanog otvaranja trajat će do do 19. juna. Kako je ovo već 19. sezona od kako je otvoreno prvo slano jezero, od 2003. godine pa do danas na kompleksu Panonskih jezera realizovan je značajan broj projekata koji su unaprijedili ovu turističku destinaciju.

“ Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu na planeti od Svjetske turističke organizacije UN-ove, što je posebna rijetkost, i radi se o plaži najviših mogućih standarada. Ovakvu plažu teško da možete naći na Jadranskoj obali, govorim o kvaliteti vode, broju spasilaca, uvijek prisutnim kolima ambulantne pomoći, a govorim i o kvaliteti usluga ovdje”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Od prve sezone do danas kompleks Panonskih jezera zabilježio je 5,3 miliona posjeta, a samo u prošloj godini ovaj kompleks posjetilo je 380 hiljada gostiju. Prema riječima direktora Javnog komunalnog preduzeća Pannonica očekuje se dobra ljetna sezona s obzirom na to da je samo u prvih 15 dana rada Panonska jezera posjetilo 18 hiljada gostiju, pri čemu je prodano 10 hiljada dnevnih i osam hiljada sezonskih ulaznica.

“ Naša očekivanja su da će Panoniku posjetiti oko 380 hiljada gostiju, da bi to mogli realizoati potrebno nam je dugo i toplo ljeto, ali Panonika je spremna na sve osim da ne možemo uticati na takve stvari”, istakao je Maid Porobić direktor JKP Pannonica d.o.o Tuzla.

Otvaranje panonskih jezera obilježio je i koncert Crvene jabuke, a tokom naredna tri dana posetitelji će moći uživati u koncertima sarajevske grupe HELEM NEJSE i mlade trap/rap muzičarke MUHA u koncertnom prostoru ljetne bašte VRTIĆ na prvom jezeru Panonike. Osim muzičkog programa, svi posjetitelji moći će uživati u sajamskom, zabavnom i rekreativnom programu koji će biti upriličen 18. i 19. juna. Također, koncerti i slične manifestacije bit će održavane tokom cijele sezone, što će dodatno utjecati na kontinuirani dolazak stranih turista.

Tokom cijelog ljeta ćemo imati dio zabave naših gostiju, nekoliko koncerata, dio smo Kaleidoskop a, spremamo i veliki Bike fest koji će biti u septembru , dakle vraćamose našim programima iz 2019 godine, nakon dvije godine pauze. Sve su to programi koji našim gostima čine Panoniku interesantnim i jučer smo dobili mailove da ćemo svakog vikenda imati po dva autobusa gostiju iz Osijeka”, kazao je Maid Porobić, direktor JKP Pannonica d.o.o Tuzla.

Kako bi obezbijedili što kvalitetniju uslugu na kompleksu jezera zaposleno je više od 100 osoba, koji će brinuti o posjetiteljima. Iako je zbog ekonomske situacije na globalnom nivou cijena dnevnih ulaznica u odnosu na prethodnu godinu porasla za 15 do 17 posto, Tuzla kao turistički grad ipak je jedan od najpovoljnijih u regiji.

Podijeli sa ljubavlju