Tropske temperature u BiH, upaljen crveni meteoalarm

- in Izdvojeno, Vijesti
384

U BiH danas je na snazi crveno upozorenje zbog najavljene visoke dnevne temperature zraka i UV indeksa, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano i vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti.  Najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

 

 

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena.

Visoke temperature zraka mogu štetno uticati na zdravlje stanovništva, upozorava Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Za veći dio zemlje izdato je crveno upozorenje na visoke temperature, navodeći da će posebno neugodno biti u urbanim sredinama.

Građanima se, u skladu sa preporukama Svjetske meteorološke organizacije, za ovakve vremenske prilike savjetuje da preduzme mjere opreza. Moguće je i ometanje u dnevnim rutinama, zbog čega treba prekinuti aktivnosti na otvorenom.

 

Podijeli sa ljubavlju