Prijateljstvo dugo deceniju: KUD iz turske općine Havsa – Edirne ponovo u Puračiću

- in Vijesti
376

Na 10. Internaconalnoj smotri folklora Dani ćaske Puračić 2022.g nastupili su i članovi Folklornog ansambl općine Havsa – Edirne, Republika Turkiye.

Ansambl je osnovan 2009. godine i sada broji oko 200 članova. Učesnici su brojnih takmičenja u Turskiye i osvajači mnogo medalja i priznanja.

Osim u Turkiye učesnici su brojnih festivala u svijetu, a koliko su aktivni pokazuje činjenica da su u 2016. godini uzeli učešće na festivalima u Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Dubaiju, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.

Prijateljstvo sa Puračićem traje od 2012. godine i ono je krunisano bratimljenjem općine Havsa sa općinom Lukavac u 2016. godini.

Pored nastupa na festivalu održali su i koncert u Puračiću, gdje su pokazali svoju tradiciju i običaje kroz zanimljive narodne igre.

U razgovoru sa delegacijom iz T Turkiye, domaćini su u Puračiću dobili samo riječi hvale za organizaciju festivala, ali i dobrodošlicu u Puračić. Članovi ove grupe i tokom boravka u našoj zemlji bili su smješteni kod porodica u Puračiću.

Tuzlainfo/Studio D