Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u Tuzli: Izvršili 20 kontrola, izrekli kazne od iznosu 32.000 KM

- in Vijesti
414

Na području grada Tuzla inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla su 11.08.2022. godine izvršili 20 inspekcijskih kontrola tzv. akcija, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku i pekarsku djelatnost, a s ciljem provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su pet neprijavljenih radnika, 10 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekt koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su četiri objekta, i podneseno je 13 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 32.050,00 KM.

Porezna uprava obavještava porezne obveznike da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora nastaviti i u narednim danima, uključujući i dane vikenda  i poziva porezne obveznike da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.