Lana Pudar osvojila bronzu na EP u Rimu

- in BiH, Izdvojeno
407

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je bronzanu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu u finalnoj utrci na 100 m delfin.

Naša talentovana plivačica koja je ujedno i najmlađa učesnica na Evropskom prvenstvu (16) imala je vrijeme 57.27, što je bilo dovoljno za treće mjesto. To je prva medalja za BiH s evropskih seniorskih prvenstava.

Lana Pudar je na Evropskom prvenstvu u Rimu već nastupila u disciplini 50 metara leptir u kojoj je zuzela 10. mjesto, dok je još očekuje nastup na 200 metara delfin.

Svoj uspjeh ova Mostarka ne duguje državi jer je nije iznjedrio zdravi sistem razvoja u sport. Lanu je iznjedrio njen lični rad, odricanje i konstantna borba. Iznjedrila ju je borba njenih roditelja i najbližih saradnika te samo oni znaju kroz šta je ova mlada sportašica morala proći.

Bazen u Mostaru i dalje je pusto obećanje čija gradnja traje decenijama. A generacije odrastaju i prolaze, brojni talenti vjerovatno propadaju, odlaze u druge države, a desetine mladih se obeshrabruje.

I taj famozni bazen u Mostaru vjerovatno više nije ni potreban Lani, Lana je to prerasla i sebi izborila neke nove standarde. Ali je potreban nekim novim plivačicama i plivačima. Potreban je kao dug prema Lani, kao poruka budućim naraštajima. Jer Lana je već odavno preuzela svjetiljku koja u mučnoj svakodnevnici pokazuje svjetlo na kraju tunela. Samo je neophodno da taj mračni tunel bude sve kraći, a svjetlo jače.

I da, Lana ima tek 16 godina, a već je učinila toliko za državu, već je toliko puta zasjenila politiku, političare i sve moguće podjele i barijere.

Klix / Studio D