Puračić: U nedjelju 9. Puračko ćaskanje na izletištu Ljuštak

- in Izdvojeno, Kanton, Vijesti
101

Na izletištu Ljuštak kod Lukavca u nedjelju 25. septembra od 10:00 do 17:00 sati biće održano “9. Puračko ćaskanje”. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji pripreme jela “Puračke ćaske”, a pored takmičenja u pripremi ćaske, ove  godine planirano je i održavanje okruglog stola na temu: „Ćaskanje o zdravoj prehrani“ na kome će učešće uzeti više profesora sa Tuzlanskog i Osječkog univerziteta, kao i predstavnici nadležnih ministarstva i drugi učesnici ćaskanja.

Puračani su, uz sve ostale znamenitosti ovoga kraja, posebno ponosni na gastronomski specijalitet “Puračku ćasku” koja je zahvaljujući KUD-u “Puračić” u 2020. godini upisana na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine kao prvo tradicionalno jelo na toj listi. Pored manifestacije “Puračko ćaskanje” KUD Puračić već tradicionalno organizuje i međunarodni festival folklora “Dani ćaske” Puračić.

Ekipa radija Studio D i televizije Tatabrada i ove godine će propratiti pomenutu manifestaciju ali i uzeti učešće u takmičarskom dijelu, odnosno pripremanju ćaske. 

Podsjećamo, 2020. godine naša ekipa je osvojila treće mjesto u pripremi ovog specijaliteta a djelić atmosfere sa prošlogodišnjeg ćaskanja donosimo u video prilogu: 

 

Podijeli sa ljubavlju