SAD proširile spisak: Fadil Novalić i Slobodan Stanković na crnoj listi

- in Vijesti
221

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić stavljen je na crnu listu SAD, saopćeno iz Ministarstva finansija.Navode kako Novalić sankcioniran zbog korupcije i podrivanja institucija BiH.

– Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže – rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson (Brian E. Nelson).

– U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH – navodi se u objašnjenju.

Novalić je danas sakncionisan pod O.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u radnjama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Mnogi su već prokomentirali da će ovo prije biti ‘Bijela lista’, s obzirom na “težinu” djela koje mu se stavlja na teret, odnosno činjenice da se radi o gotovo redovnoj političkoj praksi na ovim prostorima.

Na crnu listu je stavljen i Slobodan Stanković, blizak Miloradu Dodiku, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji vlasnik Integral inženjeringa A.D. Laktaši, velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS-a. Veliki građevinski projekti Stankoviću se često daju bez poštenog i otvorenog konkursa.

Velika većina Stankovićevog bogatstva dolazi od javnog novca.

Podijeli sa ljubavlju