Ako imate figurice iz Kinder jaja, možete zaraditi i do 12.000 eura

- in Vijesti, Zanimljivosti
999

Ako kod kuće imate kolekciju popularnih figurica iz Kinder jaja, velike su šanse da među njima postoji neka koja vam može donijeti lijepu sumu novca.

 

Kinder jaje je jedan od popularnijih poklona koji će usrećiti djecu. Jaje, koje kombinuje igračku i čokoladu, Pojavilo se na policama prodavnica još 1974. godine, a u domovima širom svijeta nalaze se hiljade figurica iz ovog popularnog proizvoda.

Ako ste jedna od onih osoba koje su svoje figurice savjesno čuvali u kutijama, možda je sada vrijeme da ih ponovo otvorite. U njima se može sakriti pravo malo bogatstvo.

Među najtraženijim figurama su štrumpfovi, među kojima najviše cijene postižu štrumpf noćni čuvar, štrumpf sa zviždaljkom i štrumpf sa ogledalom. Cijene ovih na eBay-u dostižu i nekoliko hiljada eura. Najvrijedniji od njih je štrumf noćni čuvar, za koga možete da dobijete i do 12.000 eura, piše Feniks Magazin.

Međutim, ne dostižu sve figurice štrumpfa ove cijene. Kolekcionari obraćaju pažnju na određene detalje koji određuju cijenu. Na primjer, figurica noćnog čuvara vrijedi toliko samo ako je napravljena od čvrste plave plastike, a kapa i pantalone su ofarbane.

Drugi po vrijednosti je štrumpf sa ogledalom, čija se vrijednost procjenjuje na 4.800 do 6.000 eura, ali samo pod uslovom da ogledalo bude srebrno, a ne bijelo. Među vrijednijima je i štrumpf na štulama, koji vrijedi oko 900 eura.

Ali nisu samo štrumpfovi ti koji mogu da vam donesu lijepu sumu novca. Među vrijednijim figuricama iz Kinder jaja su patuljak Ferdi Falobst, koji može da vrijedi između 2.000 i 3.500 eura. Figure Asteriksa i Obeliksa mogu vam donijeti od 100 do 180 eura, prenosi Feniks Magazin.

Na eBay-u možete pronaći i štrumpfa u obliku anđela, koji je na prodaju za skoro 25.000 eura. Ali, kako navodi prodavac, to je figura prototipa, što znači da se ne može naći u jajetu kupljenom u prodavnici.