Četvrtak, 09. 02. 2023.
Select your Top Menu from wp menus
Select your Top Menu from wp menus

Fotografisao se pored natpisa masovne grobnice sa četničkim obilježjima

- in Izdvojeno, Kanton, Vijesti
126

Izvjesni Drago Tendžerić iz Bosanske Gradiške izazvao je lavinu negodovanja, uz pozivanja nadležnih da reagiraju, nakon što se pored natpisa Masovne grobnice Lanište jedan u kojoj je pronađeno 188 Bošnjaka, fotografisao sa tri prsta otkrivajući leđa na kojima su istetovirani četnički zločinci Draža Mihailović i Momčilo Đujić.

Fotografiju je objavio na svome Facebook profilu.

Naime, jedan od najtežih zločina dogodio se u Biljanima, u općini Ključ, 10. jula 1992. Rijetki preživjeli su spas tražili preko Grmeča i išli na slobodne teritorije pod kontrolom Petog korpusa Armije RBiH. Kada su krajem rata snage Armije RBiH oslobodile Ključ i okolinu, otkrivene su masovne grobnice na Laništu.

Među stotinama, najstarija žrtva bio je Bećo Ćehić, koji je imao 85 godina, a najmlađa četveromjesečna beba Amila Džaferagić, koja je u jami umrla stežući flašicu za mlijeko, u zagrljaju ubijene majke.

Među 20 ekshumiranih maloljetnika bilo je sedam mlađih od deset godina.

Tim povodom oglasili su se zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić i Azhar Sejarić.

– Nakon objave nacionalističkih i fašističkih poruka sa Laništa, mjesta na kojem su počinjeni najmorbidniji ratni zločini, od strane izvjesnog Drage Tendžerića, kao izabrani zastupnici iz općine Ključ na prvom mjestu želimo iskazati naše suosjećanje i duboko poštovanje prema porodicama 188 žrtava bačenih u masovnu grobnicu Lanište, koja je ovaj put poslužila kao inspiracija za promoviranje ideja četničkih zločinaca – navode u zajedničkom saopćenju Musić i Sejarić.

Ratni zločini, genocidna namjera, etničko čišćenje su karakteristike srpske vlasti tokom okupacije teritorije naše općine u periodu od 1992. do 1995. godine, navode oni i dodaju da “građani Ključa neće dozvoliti da ta istina, potvrđena i na međunarodnim sudskim instancama bude zamijenjena bilo kakvim mitovima i lažima”.

– Pozivamo nadležne pravosudne i policijske organe, u prvom redu Tužilaštvo, da pravovremenim reagovanjem, privođenjem odgovornog lica te adekvatnim kaznama pošalju više nego jasnu poruku nulte tolerancije nacional-fašističkim i šovinističkim provokacijama – zaključili su u saopćenju Azhar Sejarić i Azhar Sejarić.