Onkološki pacijenti u UKC Tuzla bez terapije!

- in Izdvojeno, Kanton
321

Oko 170 onkoloških pacijenata ne može dobiti terapiju u UKC Tuzla jer je aparat za radio terapiju stavljen van funkcije. Menadžment i resorno ministarstvo tvrde da čine sve da kupe novi, a pacijenti se ponovo šalju u druge gradove.

UKC Tuzla ima dva aparata za radio terapiju. Jedan je davno trebao biti izbačen iz upotrebe. Jedna pacijentkinja anonimno  je za N1 ispričala svoje iskustvo:

“Jučer sam izašla iz bolnice gdje sam bila od avgusta prošle godine.Imala sam pet operacija, spalili su mi tanko crijevo. Kako doktor kaže: To je bila sama garež. Smršala sam 30kg, pretrpjela sam svega i svačega tokom boravka u bolnici, a sve greškom zračenja”.

Na zahtjev menadžmenta UKC-a, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nukleranu sigurnost, obavila je kontrolu ispravnosti aparata kao i njihove licence, te 16.februara zabranila rad. Obrazloženje: Neadekvatna mjerenja za kontrolu rada aparata.

“Nije niti je mogla biti kakva druga pozadina toga, a u smislu da pacijenti, ne daj Bože, nisu adekvatno liječeni i da nisu dobijali doze zračenja. Nego, jednostavno, te kontrole koje moraju biti dnevne sedmične, mjesečne, periodične, nisu mogle biti visoki nivo kvaliteta zračenja, te kontrole kvalitete zračenja nije mogao biti postignut na tom aparatu”, kaže  Igor Hudić, medicinski direktor UKC- a Tuzla.

Više informacija smo tražili od spomenute agencije koja nije odgovorila na naš upit. Probleme sa aparatima, po prijavama istražuje i Kantonalno tužilaštvo i to jesu li nesipravni aparati korišteni, a koji će biti predmet vještačenja.

“Sve provjere, sve istražne radnje, a kako bi se utvrdilo da li je u činjenju ili nečinjenu odgovornih ljudi u UKC-u Tuzla, došlo do bilo kakvih elemenata nekog od krivičnih djela. U tom pravcu, ovo tužilaštvo je izdalo nalog, a Općinski sud naredbu istražiteljima MUP-a TK, da se izuzme kompletna materijalna dokumentacija koja se odnosi na ti tri uređaja za radioterapiju”, kaže Admir Arnautović iz  Kantonalnog tužilaštva TK.

U međuvremenu, u toku je procedura za nabavku novog aparat koji košta 10 miliona KM. Vlada Tk je prebacila 7,7 miliona, ostatak UKC. Stručno osoblje već ide na obuku za rad na novom aparatu.

“Ekspertni tim radi na pripremi tenderske dokumentacije da ne bude nekih formalno pravnih propusta u toj dokumentaciji. Ali kažem da je svaki tender proces. I mi se nadamo da će to biti u nekom najskorijem vremenskom periodu”, dodaje Hudić.

“Ono što se možemo svi nadati da tender, kako to kod nas obično biva, neće pasti, da će procedura biti ispoštovana. Mislim da i u tom najboljem slučaju, da ne bude žalbi, procedura neće završiti neka tri do četiri mjeseca. Jednostavno, takva je procedura javne nabakve”, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Onih koji se najviše tiče ova priča, pacijenti, preraspoređeni su u druge ustanove na liječenje.

“Dok se ne nabavi novi aparat, pacijenti će se izmjestiti u Sveučilišnu bolnicu u Mostaru, Klinički centar univeziteta u Sarajevu i Kantonalnu bolnicu Zenica koji če pružati ovu vrstu usluga za naše osiguranike, a kantona je obavezan obezbijediti transport pacijenata”, ističe Čolić.

Navodno dio pacijenata je to odbio te će čekati novi aparat. Zašto su se sporni aparati koristili godinama, zašto nisu produžene određene licence i na kraju, ko je odgovoran za sve to, pokazat će istraga. Nažalost, sve opet preko leđa pacijenata i to teško bolesnih, piše N1.