Uručen ultrazvučni aparat za djecu oboljelu od raka

- in Izdvojeno, Kanton, Vijesti
331

U proteklom periodu Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), zajedno sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka i Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, realizovala je aktivnosti prikupljanja novčanih sredstava za nabavku medicinske opreme za tri hematoonkološka odjela pedijatrijskih klinika u BiH (Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla, Klinika za dječije bolesti SBK Mostar i Klinika za dječije bolesti Banja Luka), s ciljem olakšanja liječenja djece oboljele od raka u BiH.

Za Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla obezbijeđen je vrijedan mobilni ultrazvučni aparat, koji će olakšati liječenje djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe na pomenutom odjelu, ali i zaštiti ih od dodatnih komplikacija usljed kontakta s drugim pacijentima. Ne smijemo zaboraviti da su ovi mali pacijenti imunokompromitovani, te da je svako izlaganje infekcijama veliki rizik tokom intenzivnog bolničkog liječenja. Upravo u tom segmentu će mobilni ultrazvučni aparat pružiti dodatnu sigurnost mogućnošću da se ove dijagnostičke procedure urade direktno na odjelu dječije hematoonkologije, bez potrebe da izlaze van odjela.

Danas je izvršena primopredaja ovog aparata na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla na veliko zadovoljstvo svih strana uključenih u ove aktivnosti, ali je obavljen sastanak u prostorijama Gradske uprave Tuzla sa gradonačelnikom, dr.Zijadom Lugavićem, gdje je uručena zahvalnica Gradu Tuzla za doprinos ovoj humanitarnoj aktivnosti.

Primopredaji ultrazvučnog aparsata su prisustvovali predstavnici AmCham BiH, Udruženja Srce za djecu, te neki od donatora koji su podržali ovu akciju, među kojima je i Grad Tuzla sa gradonačelnikom, dr. Zijadom Lugavićem, na čelu.