Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog budžeta, Komšić glasao protiv

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
253

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu. Za budžet su glasali predsjedavajuća i član Predsjedništva Željka Cvijanović i Denis Bećirović dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio protiv.

Kako je Feni potvrđeno iz Kabineta Komšića on je bio protiv zbog povećanja plata dužnosnicima i zbog toga što ovogodišnji budžet nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH.

Naglašeno je da Fiskalni okvir nije predvidio mogućnost izdvajanja tih sredstava koja su neophodna Oružanim snagama BiH. Neizdvajanjem tih sredstava ugroženo je djelovanje Oružanih snaga BiH u narednom periodu, rečeno je u Kabinetu.

Vijeće ministara BiH je 15. marta jednoglasno utvrdilo budžet u formi nacrta koji je Ministarstvo finansija i trezora uputilo Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču tog zakonskog rješenja prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja taj zakon.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je ranije izjavila da budžet predviđa povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.