Poziv bh. kompanijama zainteresovanim za podršku ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
311

USAID projekt “Diaspora Invest” je raspisao poziv prema domaćim kompanijama koje su zainteresovane za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima.

Prilika je dostupna za sve kompanije (d.o.o., d.d.) koje žele da izvoze robe i usluge, te im je potrebna podrška u različitim aspektima pripreme i realizacije ovih aktivnosti.

– USAID će, u saradnji sa lokalnim partnerima, izvršiti mapiranje i angažovati eksperte iz bosanskohercegovačke dijaspore, iz oblasti izvoza, prodaje i distribucije koji mogu pomoći firmama iz Bosne i Hercegovine da se pripreme za izvoz na strana tržišta, otvore nova vrata i povežu se sa potencijalnim klijentima. Trenutno smo u prvoj fazi realizacije gdje želimo prikupiti prijave zainteresovanih domaćih kompanija, kako bismo njihovim zahtjevima i potrebama mogli prilagoditi sve segmente aktivnosti u narednom periodu – poručuju iz projekta.

Kompanije će kroz ovu saradnju moći osigurati identifikaciju potencijalnih tržišta i kupaca. To uključuje istraživanje i analizu tržišnih trendova, lanaca opskrbe i vrijednosti, organiziranje B2B veza, identificiranje ciljnih kupaca i njihovih potreba te identificiranje najboljih kanala za kontakt.

– Posrednici za izvoz i pristup međunarodnim tržištima mogu pomoći u izgradnji odnosa s potencijalnim izvoznim partnerima. To uključuje podršku umrežavanju s izvoznim agentima, distributerima i drugim partnerima koji mogu pomoći vašoj kompaniji da se poveže s potencijalnim izvoznim kupcima. Također, mogu osigurati preporuke za usklađenost i dokumentaciju, što uključuje pomoć u pripremi standarda izvoza, certifikata i dokumentacije te osigurati da vaša kompanija bude u skladu sa svim relevantnim izvoznim propisima – dodaju organizatori poziva.

Podrška stručnjaka iz dijaspore, koji imaju lokalno iskustvo rada u zemljama-domaćinima, olakšat će komunikaciju i koordinaciju.

– Kompanije trebaju predstaviti koje proizvode i usluge imaju, šta od toga žele izvoziti, te koja tržišta i u kojem formatu smatraju pogodnim i interesantnim – kako bismo započeli proces istraživanja. Kroz konkretne aktivnosti želimo pokazati koliko dijaspora može pomoći na ovom putu – zaključuju iz projekta.

Za podršku kompanije mogu aplicirati putem linka: https://bit.ly/export-assistance-DEA-2023, saopćeno je iz projekta “Diaspora Invest”.