Njemačka: Podneseno oko 200 tužbi za oštećenja vakcinama protiv korone, uskoro i prvi sudski procesi

- in Izdvojeno, Svijet, Vijesti
426

Uskoro će uslijediti prvi sudski procesi: U Njemačkoj je podneseno skoro 200 građanskih tužbi protiv proizvođača vakcina protiv korone, poput BioNTech-a. Podnosioci tužbi tvrde da su oštećeni vakcinacijom.

Širom Njemačke, prema podacima advokata, podneseno je najmanje 185 građanskih tužbi usljed navodne štete uzrokovane vakcinacijom protiv korona-virusa. Dvije advokatske kancelarije u Düsseldorfu i Wiesbadenu, prema njihovim vlastitim izjavama, zastupaju 135, odnosno 50 tih predmeta. Tužbe su podnesene protiv četiri glavna proizvođača vakcina protiv korona-virusa: BioNTech-a, Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnsona, prenosi Deutsche Welle.

Prvo suđenje bi, kako se pretpostavlja, trebalo početi 28. aprila u Okružnom sudu u Frankfurtu. Na optuženičkoj klupi će se naći proizvođač vakcina BioNTech iz Mainza. Tužiteljika je žena koja tvrdi da je pretrpjela oštećenje srca kao posljedicu vakcinacije protiv Covida-19. Žena, koja se, prema riječima njenog advokata, i sama bavi medicinskom profesijom, želi ostati anonimna. Svaka tužba će se obrađivati pojedinačno ili će uslijediti nagodba.

Ključni problem: Veza između vakcinacije i oštećenja

Prema mišljenju pravnika i medicinara, o ovom pitanju će na kraju odlučiti stručnjaci. Advokatska kancelarija iz Düsseldorfa, kako je navedeno, imala je oko 3.000 sličnih upita, koji su rezultirali sa 810 mandata, a od toga je njih 135 rezultiralo tužbama. Iz advokatske kancelarije iz Wiesbadena kažu da su imali 850 mandata i 50 tužbi. I ovaj advokatski ured je odbacio stotine slučajeva, ocijenivši ih neosnovanim. Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, ove dvije advokatske kancelarije zastupaju većinu onih koji su spremni da podnesu tužbu. Ključni problem u svim tim tužbama je pitanje uzročno-posljedične veze: postoji li veza između vakcinacije i štete?

Za vakcine protiv korona-virusa principijelno vrijede ista pravila o odgovornosti kao i za druge lijekove, prema Zakonu o lijekovima ili Zakonu o odgovornosti za proizvode. Proizvođač se može smatrati odgovornim ako je došlo do greške u proizvodnji. No, ako je došlo do greške u davanju lijeka, onda je odgovorna osoba koja je vršila vakcinaciju. Düsseldorfski advokat Tobias Ulbrich očekuje “bitku sudskih vještaka” – ako sudovi odmah na početku ne donesu „presudu koja će zastrašiti” podnosioce tužbi, rekao je on novinskoj agenciji dpa.

BioNTech: Pažljivo provjeriti svaki slučaj

Iz BioNTech-a naglašavaju da “do sada ni u jednom od slučajeva koje je BioNTech ispitao nije dokazana uzročna veza između opisanih zdravstvenih oštećenja i vakcinacije”. “Mi svoju odgovornost kao proizvođača vakcina shvatamo veoma ozbiljno”, rekla je portparolka ove firme.

BioNTech, kako je pojasnila, pažljivo ispituje svaki slučaj u kojem su podnesene tužbe protiv te kompanije. Preduslov je, međutim, da advokati dostave dovoljno dokumenata. “Kada procjenjujemo slučaj, možemo se osloniti isključivo na medicinske činjenice da bismo ocijenili postoji li uzročno-posljedična veza ili ne. Nažalost, upravo tu veoma često nedostaju dokumenti.”