Na više lokacija u TK instalira se nadzorni sistem “Sparta”. Jedna kamera i u Ćehajama, kod kružnog toka

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
2812

U blizini kružnog toka u srebreničkom naselju Ćehaje instalirana je nadzorna kamera, koja je probudila radoznalost i interesovanje kod građana, posebno vozača.

Obzirom da je bilo nekoliko upita, pokušali smo saznati o čemu se radi, a prema informacijama do kojih smo došli, u pitanju je nadzorni sistem “Sparta” a instaliranje su radili radnici preduzeća MIBO komunikacije iz Sarajeva.

Kako saznajemo, na više lokacija na području TK trenutno se vrši instaliranje slične opreme koja će biti uvezana u jedan moderni informacioni sistem tzv. “Sparta”

Ovim sistemom nastoji se stati u kraj nesavjesnim vozačima koji se usude voziti neregistrirani automobil, a koji su se do sada često “provlačili” među ostalim učesnicima u saobraćaju i prolazili nekažnjeno.

Sistem SPARTA spada u red najsofisticiranijih mobilnih sistema za čitanje registarskih oznaka u vožnji.

Ovaj sistem nudi mogućnost prepoznavanje vozila koje nije registrirano, vozila sa ranije počinjenim saobraćajnim prekršajima.

Također, sistem će moći odmah znati da li je vozilo ukradeno, da li je bilo u izvršenju krivičnog djela, da li je vlasnik vozila počinilac prekršaja ili krivičnih djela.

SPARTA prepoznaje i vozila sa stranim registarskim oznakama i ranije prekršaje koji su tim vozilima počinjeni.