Fikret Grabovica: U horu će danas nastupiti 1.601 dijete, ovo je poruka Tužilaštvu BiH

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
195

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica je poručio da će danas povodom obilježavanja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, u horu nastupiti 1.601 dijete.

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, a povodom toga je pripremljen i program obilježavanja koji je, kako kaže Fikret Grabovica, ove godine poseban.

“Upravo iz razloga što zbog ubistva djece niko nije procesuiran, danas će u horu biti prisutno 1.601 dijete. To je jedna simbolika jer to je broj djece koja su ubijena u opsadi grada”, rekao je.

Grabovica je poručio da će performans biti univerzalan sa porukom isključivo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Zbog čega Tužilaštvo? Pa iz razloga što u protekle tri decenije još nijednu optužnicu nisu podigli, a ne da su procesuirali ili kaznili one koji su odgovorni i koji su činili tako brutalne zločine na najmlađom populacijom ovog grada”, rekao je.

On je naglasio da će ovo biti jedna priča, dramaturgija koja će ostati za naredne decenije budućim generacijama, da oni daju svima na znanju šta se dešavalo u Sarajevu i koliko je važan mir i sloboda i da ovakvo zlo koje je bilo 90-tih godina nikada nigdje ne ponovi. Pozvao je sve da dođu i da se sami uvjere da je to zaista pripremljeno na jedan poseban način.

Studio D / Klix